Nem tetszik az EPP-nek Budapest Állítsuk meg Brüsszelt! kampánya

MTI 2017. május 01., 16:14

Orbán Viktor leszögezte, kormánya teljes mértékben eleget kíván tenni az Európai Bizottság által a magyar felsőoktatási törvény módosítása kapcsán támasztott feltételeknek – jelentette ki szombaton Siegfried Mureșan, az Európai Néppárt szóvivője.

Ez azt jelenti, hogy a magyar kormánynak egy hónapon belül elő kell állnia egy tervezettel, hogy miként kívánja összhangba hozni a vitatott törvényt a brüsszeli testület elvárásaival – közölte Mureșan a konzervatív erőket összefogó pártcsaládhoz tartozó állam-, illetve kormányfők találkozója után. Hozzátette, a pártvezetés fontosnak tartja, hogy a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) „bármiféle korlátozás nélkül" tovább folytathassa a tevékenységét.

Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője arról számolt be, hogy a tapasztalat azt mutatja, Orbán mindig kész volt tárgyalni, és a végén mindig eleget tett az uniós szabályoknak. A német képviselő rámutatott, a magyar kormányt demokratikusan választották meg,

Orbán Viktornak Magyarország miniszterelnökeként joga van ahhoz, hogy bemutassa az álláspontját, a végén azonban meg kell felelnie az Európai Bizottság követelményeinek.

Elmondta, a magyar kormányfőt arra kérte az EPP vezetése, hogy tartsa tiszteletben a pártcsalád egyik fő alapelvét, a tudomány szabadságát, illetve kiemelte, hogy az egyetemek bezárása elfogadhatatlan.

Az Európai Néppárt az MTI-hez is eljuttatott közleményében azt írta, hogy a reggeli egyeztetésen a felsőoktatási törvény mellett a civil szervezetekre vonatkozó szabályok tervezett szigorítása és a magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! kampánya is szóba került. Joseph Daul, a néppárt elnöke közölte: az Orbánnal folytatott „nyílt és őszinte" vita során az EPP elnöksége arra kérte a Fideszt és a magyar hatóságokat, hogy „tegyenek meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy megfeleljenek az Európai Bizottság által támasztott követelményeknek", és a magyar kormányfő „afelől biztosította őket, hogy Magyarország eszerint fog eljárni".

A néppárt elnöksége világos üzenetet küldött Orbán miniszterelnöknek és a Fidesznek, miszerint nem fogják elfogadni az alapvető szabadságjogok korlátozását vagy a jogállamiság elveinek figyelmen kívül hagyását.

Ez az akadémiai szabadságot és az egyetemek autonómiáját is magában foglalja. Az EPP azt akarja, hogy a CEU nyitva maradjon, függesszék fel a határidőket és kezdődjön párbeszéd az Egyesült Államokkal" – olvasható a kommünikében. Mint írták, a néppárt világossá tette azt is, hogy elfogadhatatlan a magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! kampányának „durva EU-ellenes retorikája". „Olyan szintet értek el a Fidesz folyamatos Európa-ellenes támadásai, ami megengedhetetlen" – hangsúlyozták, hozzátéve, hogy a kormány nemzeti konzultációja „rendkívül félrevezető".

„A brüsszeli döntéseket közösen hozzák az európai kormányok, köztük a magyar kormány, valamint az Európai Parlament, amelyben a magyar emberek képviselői is jelen vannak" – mutattak rá. Emellett kiemelték, a pártcsalád úgy véli, hogy a civil szervezetek szerves részét képezik bármelyik egészséges demokráciának". Az Európai Bizottság szerdán kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a felsőoktatási törvény vitatott módosítása miatt, amely sokak szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU).