Hollande szerint London megfizeti a Brexit „árát”

MTI 2017. május 01., 16:07

Elkerülhetetlen, hogy Nagy-Britannia megfizesse az unióból való kilépés árát – jelentette ki Francois Hollande francia elnök szombaton, az unióban maradó tagállamok brüsszeli csúcstalálkozóját megelőzően.

Hollande aláhúzta, nem szabad büntetni, de annak egyértelműnek kell lennie, hogy Nagy-Britanniának gyengébb pozíciója lesz a kilépést követően, mint az unió tagjaként.

A francia elnök elutasította azokat a vélekedéseket, hogy Theresa May brit kormányfő tárgyalási pozícióit erősíthetné a június 8-ra kitűzött brit parlamenti választásokon várható nagy arányú győzelme. Véleménye szerint a brit szavazás kimenetele nem fogja befolyásolni az uniót.

Az EU elvei és céljai már kialakításra kerültek, és a tárgyalók ezt az irányvonalat fogják követni" – mondta az elnök.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök a tervezett brit választásokról úgy vélekedett, hogy azokkal Theresa May a konzervatív párton belüli problémákat kívánja megoldani, nem csak azt akarja elérni, hogy az úgynevezett „kemény" vagy „puha" Brexit közül lehessen választani. „A brit miniszterelnök meglepettnek tűnik, hogy az EU huszonhetek egységesek, de ez a helyzet" – tette hozzá. Michel Barnier, a kilépési feltételekről Londonnal folytatandó tárgyalások munkacsoportjának az uniós bizottság által delegált vezetője szerint Nagy-Britannia érdeke is az EU egysége, amely növelné a Brexit-megállapodás esélyeit. Úgy vélekedett, a szombati rendkívüli uniós csúcstalálkozó az unióban maradó tagállamok egységét mutatja, de ez nem Nagy-Britannia ellen irányul.

Közben Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a „huszonhetek" szombati brüsszeli csúcstalálkozóján bejelentette: megállapodtak az Egyesült Királyság uniós kilépéséről szóló tárgyalásokra vonatkozó iránymutatásaikról a bennmaradó tagállamok vezetői, ami „szilárd és tisztességes" politikai mandátummal ruházza fel az EU tárgyalódelegációját. Tusk arról számolt be a Twitteren, hogy az irányelveket egyhangúlag támogatták a tagországok állam- és kormányfői. Névtelenséget kérő uniós források szerint a résztvevők nem sokkal a tanácskozás megkezdése után, változtatás nélkül elfogadták az alacsonyabb szinteken korábban már jóváhagyott szövegtervezetet.