Az Uber ellen vonultak fel taxisok Kolozsváron

Krónika 2017. május 01., 15:50

Több száz taxis tüntetett szombaton Kolozsváron az Uber ellen, a bérfuvarozók szerint a partner autósokat az utasokkal összekötő mobil applikáció illojális konkurenciát jelent számukra.

Fotó: Ziuadecj.realitatea.net

A Horia Demian sportcsarnok elől mintegy 300 taxis indult a városközpont fele, hogy felhívják a figyelmet a kialakult helyzetre. Egyes gépkocsik szélvédőire tájékoztató jellegű feliratokat ragasztottak. Ezeken többek között azt lehetett olvasni: „akárhogy rendelik a fuvart, akármilyen módszerrel fizetnek, ha utast szállítasz és ezért pénzt kapsz, azt személyszállításnak hívják".

„Azt akarjuk, hogy a törvény által nem szabályozott Uber hagyja el az országot" – idézte az Agerpres hírügynökség Viorel Tătart, a tiltakozás szervezőjét.

A taxisok szerint az Uber megjelenése óta 30 százalékkal csökkent a fuvarok száma a kincses városban.

A taxisszervezetek közölték, nem a konkurencia ellen vannak, de azt szeretnék, hogy az internetes felületeken lévő platformok törvényes módszereket használjanak. A taxisok kaptak engedélyt a tiltakozásra a polgármesteri hivataltól.

Az Uber nevű mobil applikáció 80 ország 500 városában köti össze a gépkocsivezetőket az utasokkal. A vállalat szerint működésük teljesen törvényes és a több ezer gépkocsivezető, akinek egyéni vállalkozása, vagy cége van, az Uber platformon keresztül rendes adófizető.