Nyáron üzemelhet a háromszéki integrált hulladékkezelő

Krónika 2017. május 01., 15:22

Nyáron beindítják Kovászna megye integrált hulladékkezelési rendszerét, ezzel egy 10 évig tartó folyamat végére értek – hangsúlyozták pénteken a megyei önkormányzat illetékesei, miután aláírták a szerződést a leendő üzemeltetővel.

Fotó: Ignácz Szabolcs

Romániában 32 megyében készítettek európai uniós pályázatot integrált hulladékkezelési rendszer kiépítésére, 14 megyében sikerült meg is építeni, Kovászna megye a harmadik, ahol el tudják indítani a rendszert. A megyei önkormányzat pénteki beszámolója szerint

ez a pályázat Kovászna megye legnagyobb, 20 millió euró értékű pályázata, Barót kivételével minden közigazgatási egység részese, de belátható időn belül az erdővidéki város is csatlakozik.

„Eredetileg jó kétéves hátránnyal indultunk, nehezen láttuk a végét, de a csapatnak volt kellő hite és kitartása, így ma egy tízéves folyamatnak tudunk pontot tenni a végére. A munkának természetesen nincs vége, hiszen pályázatból vagy önerőből bővíteni szeretnénk a rendszert" – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Egy normális országban egy ilyen üzemeltetési szerződés aláírása nem kiemelt pillanat, de Romániában sajnos annak számít" – mutatott rá a közbeszerzési rendszer fonákságaira Ambrus József.

A Kovászna Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere Közösségi Fejlesztési Egyesület igazgatója kiemelte, egy ilyen rendszer beindítása elsősorban a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjából életbevágóan fontos, hiszen az európai követelményeknek megfelelően építették ki és ennek megfelelően fogják működtetni.

2015 őszén adták át a lécfalvi Integrált Hulladékkezelő Központot, ahol szelektív válogató csarnok, komposztáló tér is található, valamint hulladékok szortírozására, szállítására, feldolgozására alkalmas speciális járművek is tartoznak hozzá, a létesítményben várhatóan 40 személynek biztosítanak munkát. A terület, a központ és az eszközök is a megyei önkormányzat tulajdonában maradnak, üzemeltetője pedig a nagyváradi ECO Bihor kft. lesz, amelynek több mint 10 éves tapasztalata van hulladékgazdálkodás terén. Dr. Pásztai Zoltán, az ECO-Bihor kft. ügyvezetője elmondta,

a modern hulladékgazdálkodási technológiák bevezetése terén úttörőnek számítanak Romániában,

az első magáncég volt, amely eladható virágföldet gyárt szerves hulladékból készült organikus komposztból, ezt szeretnék itt is gyakorlatba ültetni. Dinamikus csapatra építenek, a fenntartható fejlődés érdekében szakmai döntések alapján működnek, így kívánnak Háromszéken is dolgozni, mondta el az ügyvezető. A szerződés aláírásától számítva 6 hónapon belül az üzemeltetőnek be kell szereznie a szükséges engedélyeket és meg kell kezdenie a központ működtetését, a nagyváradi cég képviselői szeretnék 3-4 hónapon belül megnyitni a lécfalvi Integrált Hulladékkezelő Központot.