PSD: szóba se jöhet a garantált minimálbér megszüntetése

Krónika 2017. május 01., 15:17

Egyelőre nincs szó arról, hogy megszűnne a garantált minimáljövedelem – nyilatkozta pénteken a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora, Gabriela Creţu, aki a minimálbér megszüntetését javasoló Călin Popescu-Tăriceanu javaslatára reagált.

„Tăriceanu jobboldali, sőt: a jelek szerint radikális jobboldali nézeteket vall, amire nem számítottam a részéről. A PSD – ahogyan az a nevéből is kiderül – szociál-demokrata párt, amely az egyenlőtlenségben látja Románia és sajnos most már az egész Európai Unió egyik legjelentősebb, ha nem a legjelentősebb problémáját. A mi intézkedéseink ezt a problémát hivatottak orvosolni, ezért nem merülhet fel a garantált minimáljövedelem megszüntetése" – válaszolt a PSD-s szenátor, amikor arról kérdezte a sajtó, hogyan vélekedik Călin Popescu-Tăriceanunak a garantált minimáljövedelem megszüntetésére vonatkozó javaslatáról.

Gabriela Creţu hozzátette: a javaslatot hivatalosan még nem terjesztették elő, de amennyiben ez megtörténik, tárgyalni fognak róla a koalícióban. A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke,

Călin Popescu Tăriceanu úgy nyilatkozott csütörtökön, hogy Romániának teljesen le kell mondania a garantált minimáljövedelemről, amely tulajdonképpen „felkérés a tétlenségre".

„Teljesen le kell mondanunk a garantált minimáljövedelemről, amely tulajdonképpen felkérés a tétlenségre, miközben Románia munkaerőhiánnyal küzd, sok gazdasági társaság, vállalkozó a szomszédos országokból hoz munkaerőt. Nem hagyhatjuk (...), hogy egyesek üljenek otthon, és várják a garantált jövedelmet, ahelyett, hogy elmennének dolgozni. Saját méltóságuknak is jót tesz, ha megdolgoznak a pénzért, minthogy az állami támogatásra várjanak" – idézte az Agerpres hírügynökség Tăriceanut. A szenátus elnöke hozzátette, meggyőződése, hogy a Szociáldemokrata Párt objektív elemzésnek veti majd alá a javaslatot.