Johannis aggódik egyik hatásköre megvonása miatt

MTI 2017. május 01., 14:58

Aggodalomra ad okot, hogy a román kormány sürgősségi rendelettel, egyeztetések nélkül vonta meg Klaus Johannis elnök egyik hatáskörét, amely a telekommunikációs hatóság vezetőségének kinevezésére vonatkozott – jelentette ki pénteken az elnök szóvivője.

A szóvivő azt követően nyilatkozott, hogy a kormány a héten sürgősségi rendelettel módosította a telekommunikációs hatóság (ANCOM) elnökének és alelnökeinek kinevezési eljárását. Elrendelte, hogy ezentúl nem az államfőnek kell jóváhagynia a kinevezést, hanem a parlament két házának kell szavaznia a kormány által javasolt személyekről. Romániában a kormánynak lehetősége van sürgősségi rendeleteket elfogadnia, amelyeket később a parlamentnek is meg kell erősítenie, de addig is azonnal hatályba lépnek. Mădălina Dobrovolschi rámutatott,

Klaus Johannis államfő aggasztónak tartja, hogy a kabinet nem átláthatóan működik, hiszen úgy tűzte napirendre a rendeletet, hogy azelőtt senkivel nem egyeztetett.

A telekommunikációs piacot felügyelő hatóságnak hónapok óta nincs vezetősége. A szóvivő szerint a régi eljárás is lehetővé tette volna új elnök és alelnökök kinevezését, ehhez a kormánynak meg kellett volna tennie a jelöléseket, és nem lett volna szükség jogszabály-módosításra.

„A kormánynak meg kell értenie, hogy a transzparencia, a kiszámíthatóság alapvető fontosságú a felelős kormányzáshoz. Az alkotmányt valamennyi intézménynek tiszteletben kell tartania" – mondta Mădălina Dobrovolschi. Korábban a kormány szóvivője úgy nyilatkozott, „teljesen természetes", hogy a telekommunikációs hatóság vezetőiről a parlament döntsön.

A jobbközép liberálisok támogatásával elnöki székbe juttatott Klaus Johannis államfő és a balközép szociálliberális román kormány között legutóbb január végén alakult ki éles konfliktus, amikor a kabinet egy sürgősségi rendelettel enyhített a büntető törvénykönyv bizonyos cikkelyeinek szigorán. A nagyszabású utcai tiltakozások és a nemzetközi bírálatok hatására a szociáldemokrata Sorin Grindeanu miniszterelnök által vezetett kabinet végül hatályon kívül helyezte a vitatott rendeletet.