A WHO támogatja, Dragnea ódzkodik az oltás kötelezővé tételétől

Krónika 2017. május 01., 14:24

Miközben Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodájának igazgatója szerint fel kell számolni a kanyarót és rózsahimlőt Romániában, Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök nem támogatja az oltások kötelezővé tételét.

Fotó: Barabás Ákos

Jakab Zsuzsanna csütörtökön Bukarestben, az Oltás mint közegészségügyi kérdés című konferencián rámutatott:

Romániában immár csaknem 4900 kanyarós esetet regisztráltak a betegség tavaly januári megjelenése óta, a járvány pedig már 23 halálos áldozatot követelt az országban.

Hozzátette: az esetek 97 százalékában bebizonyosodott, hogy olyanok fertőződtek meg, akik nem kapták meg a védőoltást, a kanyaró felszámolásának tehát alapfeltétele, hogy Románia az átoltottsági szintet a WHO által ajánlott 95 százalékra emelje.

Az idei év első két hónapjában már több mint 1500 kanyarós megbetegedést jegyeztek fel 14 európai országban, az esetek 46 százalékát pedig Romániában regisztrálták, ahol az utóbbi években elharapózott oltásmegtagadás miatt a lakosság oltottsági aránya a korábbi 97-ről 80 százalék alá csökkent.

A WHO regionális igazgatója a magyar közmédiának elmondta: Romániában nagyon magas szintű kormányzati elkötelezettséget tapasztalt, ami a járvány megfékezését célzó intézkedéseket illeti. Jakab üdvözölte, hogy Bukarest oltástörvényt készül elfogadni, amely kötelezővé tenné a védőoltást az iskolai beiratkozás előtt. Rámutatott:

változtatni kell a szülők hozzáállásán, meg kell győzni őket arról, hogy az oltás „a legjobb befektetés" a gyermekek jövője szempontjából, a vakcinák biztonságosak, nem kell félniük tőlük.

Közben viszont Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke közölte, fenntartásai vannak az oltások kötelezővé tételével kapcsolatban. „Őszintén megmondom, erős fenntartásaim vannak azzal kapcsolatban, hogy jó lesz-e, ha ezt kötelezik" – jelentette ki a házelnöki posztot is betöltő politikus csütörtökön, amikor kikérték a véleményét a témáról.

Egyébként a Sorin Grindeanu miniszterelnök részvételével megrendezett bukaresti tanácskozás után Florian Bodog egészségügyi miniszter újságírók előtt cáfolta, hogy az oltástörvény közvitára bocsátott tervezete „börtönbe küldené" a vakcina beadását megtagadó vagy elmulasztó szülőket. Másfelől úgy vélekedett, hogy kiskorú veszélyeztetéséért marasztalhatók el azok a szülők, akik oltásellenességükkel halálos veszélynek tesznek ki gyerekeket. Felhívta a figyelmet: a kanyaróban megbetegedett beoltatlan gyerekek sok esetben

alig néhány hónapos csecsemőket is megfertőztek, akik koruk miatt még nem is kaphatták meg a védőoltást, és közülük többen belehaltak a betegségbe.

A hatályos román Btk. háromtól hét évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azt a szülőt vagy gyámot, aki bántalmazással vagy bármilyen intézkedésével súlyosan veszélyezteti a rá bízott kiskorú fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődését.