Magyar alelnöke is van a Román Kulturális Intézetnek

Kiss Judit 2017. május 01., 14:07

Liliana Ţuroiut, Mirel Taloşt és Krizbai Béla Dant nevezték ki a Román Kulturális Intézet (ICR) elnökének, illetve két alelnökének – tájékoztatta az Agerprest az intézmény közleménye.

Krizbai Béla Dan

A négy évre szóló mandátumról szóló döntés kedden jelent meg a Hivatalos Közlönyben, a három vezetőről hétfőn szavazott a parlament. Liliana Ţuroiu a bukaresti művészeti egyetem tanára, divattervező.

Krizbai Béla Dan a kolozsvári protestáns teológián végzett, unitárius lelkész. Korábban Csíkszeredában szolgált unitárius lelkészként, majd az ICR tel-avivi intézetének helyettes vezetőjeként dolgozott.

A filológus Mirel Taloş korábban a miniszterelnök tanácsadója volt.

A Román Kulturális Intézet a hazai kultúrát, művészetet népszerűsíti szerte a világban, fiókintézete működik többek közt Berlinben, Brüsszelben, Budapesten, Isztambulban, Lisszabonban, Londonban, Madridban, New Yorkban, Párizsban, Rómában, Stockholmban, Tel-Avivban.

Az intézet stratégiai partnerséget tart fenn külföldi kulturális intézményekkel, román alkotók műveinek külföldi ismertetését finanszírozza, támogatja, hogy a hazai művészek jelen lehessenek nemzetközi kulturális fesztiválokon. Az ICR könyvkiadót is működtet, jelen van a hazai és nemzetközi könyvvásárokon is.