Moszkva: atomcsapást is indíthatnak Deveseluról

Balogh Levente 2017. április 28., 01:45

Az orosz vezérkari főnökség szerint az Egyesült Államok meglepetésszerű atomtámadást indíthat Oroszország ellen az amerikai rakétavédelmi pajzs orosz területet körülvevő elemeit felhasználva – jelentette ki Viktor Poznihir altábornagy.

Fotó: NATO

„Az amerikai rakétatámaszpontok európai jelenléte, valamint az, hogy rakétaelhárító rendszerekkel ellátott hadihajók állomásoznak az orosz területekhez közeli tengereken és óceánokon, erős, álcázott alapot teremt arra, hogy meglepetésszerű támadást intézzenek atomtöltetet szállító rakétákkal az Orosz Föderáció területe ellen” – fogalmazott Poznihir.

Az orosz tábornok szerint az Egyesült Államok által Európába telepített rakétavédelmi rendszer – amelynek részeként a dél-romániai Deveselu katonai támaszpontján elfogórakéta-ütegeket telepítettek – olyan eszközökkel rendelkezik, amelyek képesek bemérni az orosz ballisztikus rakéták indítását.  Poznihir szerint

a rakétapajzs potenciáljának növelése fegyverkezési versenyre ösztönöz, és válaszlépésekre késztet más országokat. A pajzs ugyanis felborítja a nukleáris egyensúlyt.

Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök a rendezvényen arról beszélt: az összes, Oroszország európai részén található stratégiai célpont a rendszer Lengyelországba telepített részének hatósugarába kerül, amennyiben Tomahawk robotrepülőgépekkel is felszerelik. Geraszimov szerint a Romániába telepített ütegek mellé olyan univerzális kilövőrendszert állítottak hadrendbe, amely alkalmas a Tomahawk rakéták indítására, és Lengyelországba is ilyet terveznek. Úgy vélekedett, az amerikai rakétapajzs Európába telepítése feszültséget gerjeszt, Oroszországnak pedig mindent meg kell tennie, hogy megfelelő választ adjon, mivel az komoly fenyegetést jelent az orosz elrettentő potenciállal szemben.