Példa nélküli csíkszentmihályi összefogás a tűzvész után

2017. április 28., 01:36

Példátlan összefogás valósult meg az április 12-én leégett csíkszentmihályi ház újjáépítése érdekében: környékbeli és Magyarországra elszármazott magánszemélyek, vállalkozók, egyesületek siettek a károsult család segítségére.

Fotó: Pinti Attila

Jó ütemben halad a háromgyerekes csíkszentmihályi család két hete tűzvészben megsemmisült házának újjáépítése, amelynek érdekében országos szinten is példátlan összefogás valósult meg nemcsak a faluban, hanem a környéken is. A szerencsétlenség hírére magánszemélyek, vállalakozások és alapítványok is a család segítségére siettek.

A helybéliek a közösségi gyűjtésen kívül egy csíkszentmihályi víz- és gázszerelő vállalkozás tulajdonosának vezetésével önkéntesen vállalták, hogy újjáépítik a húsvét előtti, április 12-ei tűzvészben megsemmisült családi házat.

Az épület alapját már a szerencsétlenség másnapján megöntötték, így a falak már állnak, ha pedig az időjárás engedi, hétvégén be is fedik.

Dobos László, Csíkszentmihály alpolgármestere arról számolt be: a falubeli férfiak az építkezésben segítenek, közben a szomszédságból a gazdasszonyok beosztották egymás között, hogy melyik nap ki főz a munkások számára. A munkálatokban még a gyermekek is segítenek, például lefestették a burkolóléceket.

Fotó: Pinti Attila

Az önkormányzat gyorssegélyt biztosított: ötezer lejt és 20 köbméter építkezésre alkalmas fát. A szentmihályi, a vacsárcsi és az ajnádi önkéntes tűzoltók közösségi gyűjtést szerveztek: felosztották egymás között a falurészeket, és összegyűjtötték az adományokat a helyiektől. Dobos Lászlótól megtudtuk:

múlt hétvégén Vacsárcsiban közel 6 ezer, Ajnádon 5300, Csíkszentmihályon pedig nagyszombaton 16 ezer lejt gyűjtöttek össze.

A faluból elszármazott, jelenleg Magyarországon élő üzletemberek egy csoportja ugyanakkor vállalta a fürdőszoba berendezését: 4300 lej értékben küldtek forintot erre a célra. Egy – szintén Szentmihályról elszármazott – magyarországi cégvezető az ajtók és ablakok költségeit állja.

Fotó: Pinti Attila

Ezeket a támogatásokat Szőcs Gábor, a helybéli Axa Genius víz-gáz szerelő vállalat tulajdonosa gyűjtötte össze. Ezenkívül a Juventutti Alapítvány is segítséget ajánlott a családnak, és gyűjtést szervezett Csíkszeredában. Balázs Brigitta, a szervezet munkatársa elmondta, múlt szombaton a Szent Imre Ifjúsági Központban kihelyezett urnában 564 lej gyűlt össze, továbbá hat doboz tartós élelmiszert és több ruhaneműt is vittek az adományozók. Rengeteg bútort is felajánlottak, ezeket egy raktárépületbe szállították. „Az akciónak még nincs vége” – hangsúlyozta Balázs Brigitta.

Ráduly Lakatos Antal, a károsult édesapa szerint hihetetlen az érdekükben történt összefogás.

Nagyon szépen köszönjük az eddigi segítséget, és azoknak is előre, akik ezután is tudnak segíteni.

A helybéliek itt dolgoznak az építkezésen, a berendezéshez is szinte minden összegyűlt. Le a kalappal mindenki előtt: ilyenkor, a bajban látszik meg, hogy mennyire tudnak összefogni az emberek” – hangsúlyozta a családfő. A vizsgálatok szerint a fából készült családi ház rövidzárlat miatt égett le.