Cél: a magyar is legyen hivatalos nyelv Székelyföldön

Krónika 2017. április 27., 18:15

Kifüggesztette Kovászna Megye Tanácsa az áprilisi ülésén kétnyelvűről egynyelvűre módosított pályázati űrlap magyar fordítását is, hogy az önkormányzathoz pályázó civil és egyházi szervezetek anyanyelvükön is elérhessék a legfontosabb információkat.

Fotó: A Kovászna Megyei Tanács sajtóirodája

Mint ismeretes, Kovászna Megye Tanácsa a sport, egyházi, kulturális, ifjúsági és szabadidős pályázatokra vonatkozó önkormányzati határozat mellékletében szereplő pályázat beadásához és az elszámoláshoz szükséges űrlapot eredetileg kétnyelvű dokumentumként fogadta el.

Azonban a prefektúra átiratban jelezte, hogy ellenzi a kétnyelvű űrlapok használatát, jelezve, amennyiben így hagyják, megtámadja a határozatot.

„Szeretnénk minél szélesebb körben népszerűsíteni pályázati lehetőségeinket, és ez azt is jelenti, hogy magyarul is hozzáférhetővé tesszük. Nem értünk egyet a prefektus szándékával, hiszen jogunk van az anyanyelvhasználathoz, és ezzel a jogunkkal élni is fogunk, még akkor is, ha a prefektúra mindig megpróbál elgáncsolni ebben a kérdésben.

Az a célunk, hogy Székelyföldön a magyar is hivatalos nyelv legyen a román mellett, és a mindennapok normalitásához tartozzon például egy kétnyelvű pályázati űrlap"

– fogalmazott az ügy kapcsán Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Az önkormányzat csütörtöki közleménye szerint Kovászna Megye Tanácsához évente közel hatszáz pályázatot adnak le, idén közel 3 millió lejes keret áll a sport, egyházi, kulturális, ifjúsági és szabadidős projektek megpályázására.