Fókuszban a mozgás művészete – A tánc világnapja Erdélyben

Kiss Judit 2017. április 27., 15:44

Több erdélyi és partiumi városban is megünneplik a hétvégén a tánc világnapját, a programokban a néptáncra összpontosító, gyerekeknek szóló rendezvények is szerepelnek.

Gergyóban lép fel A patkány esküvője produkcióval az András Lóránt Társulat Fotó: Bereczky Sándor

Nagyváradon, Kolozsváron, Gyergyószentmiklóson is megünneplik a napokban a tánc április 29-i világnapját. Szombaton a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese szevezésében workshop, néptáncoktatás, valamint gyermekeknek és felnőtteknek szóló táncház is várja a közönséget. A váradi programot 11 és 13 óra között a Kerekes Dalma és Tőkés Imola által vezetett, Testtudattréning nevű foglalkozás nyitja, amelynek során a résztvevők játékos formában ismerkedhetnek a mozgásszínház alapvető formáival.

14 és 16 óra között néptáncoktatással várják az érdeklődőket a táncegyüttes művészei: 14 és 15 óra között Forgács-Popp Jácint és Szabó Enikő Ágnes tanítanak mezőségi táncokat, 15 és 16 óra között pedig a bukovinai székely silladri nevű férfitánc alapjait sajátíthatják el Brugós Sándor Csaba vezetésével. Délután 17 órától a Nagyvárad Táncegyüttes és a Csillagocska Néptáncegyüttes tart gyermektáncházat Forgács Zsombor és Szerefi Ilona moderálásában, 19 órától pedig felnőtteknek szóló, oktatással egybekötött táncház zárja az eseményeket. A táncvilágnapi rendezvénysorozatnak a Szigligeti Stúdió ad otthont, az eseményekre a belépés díjtalan.

Az András Lóránt Társulattal együtt ünnepelheti a tánc világnapját a gyergyói közönség szombaton:

A patkány esküvője című táncszínházi előadást mutatja be a marosvásárhelyi társulat a Figura Stúdió Színház nagytermében: „Néha nincs kihez szólni... sokszor viszont van, lenne pár kíváncsi vállalkozó, aki az ember lelki utazásaiban önként vállalná a „csomaghordó” szerepét, de a kommunikáció fárasztó és felelősséggel jár. Miért is adná fel az ember a magányban rejlő kényelmes szenvelgést? Jóval egyszerűbb a hiány és az elfojtott vágy őrangyalának lenni. A dialógus nehéz kereszt, végtelen és kényszerű lelki golgota, melyet csak kivételes szentek és ámokfutó boldogságkutatók képesek talpon maradva bejárni... vagy talán ők sem” – olvasható a produkcióról a társulat ajánlójában. A szombaton este 7 órakor kezdődő előadásra a jegyek ára 15 lej.

Kétnapos rendezvénysorozattal ünnepli csütörtökön és pénteken a tánc nemzetközi világnapját a kolozsvári Bogáncs–Zurboló Egyesület

– közölte az egyesület. „A tánc világnapjának megünnepléséről 1982-ben hozott határozatot az UNESCO égisze alatt működő Nemzetközi Színházintézet (ITI). A Jean-Georges Noverre, a klasszikus balett alapítójának tekinthető neves francia táncmester születésnapjához, azaz április 29-hez kötött emléknapot azóta ünnepli a világ táncos közössége, tánckedvelő közönsége. Kevésbé Erdélyben, ahol 2005-ben a Bogáncs–Zurboló Egyesület talán elsőként szervezett Kolozsváron egy egész napos, különböző táncos műfajokat bemutató rendezvényt a Tranzit Házban Erdélyi tánchagyományok és a tánc nemzetközi világnapja címmel. Azóta ez az erdélyi, elsősorban a magyar tánchagyományok sajátosságait hangsúlyozó esemény évről évre bővült, gazdagodott tartalomban és minőségben egyaránt” – írta közleményében az egyesület.

A rendezvénysorozat keretében a közönség többek közt a szamosújvári Kaláka Kamara és a kolozsvári Zurboló Táncegyüttes közös táncszínházi előadását, a kolozsvári Bogáncs Néptáncegyüttes gyerekcsoportjainak előadását tekintheti meg és táncházat is szerveznek. Az előadások helyszíne a Tranzit Ház, a belépés ingyenes.