Vádat emelhetnek a gyerekét be nem oltó szülő ellen

Krónika 2017. április 27., 14:58

Az oltásokat szabályozó törvény tervezete nem tartalmaz a szülők megbüntetésére vonatkozó kitételeket, de ha egy gyermek amiatt hal meg, mert a szülő úgy döntött, hogy nem oltatja be, akkor a szülő bíróság elé állítható az egészségügyi miniszter szerint.

A szaktárca vezetője kifejtette, rossz bánásmód miatt a már érvényben lévő jogszabályok értelmében bíróság elé állítható a szülő, ha az általa megtagadott oltás miatt a gyermek megbetegedik és meghal. Az új vakcinatörvényben viszont nincs a szülők vagy gyámok szankciójára vonatkozó kitétel.

Bodog szerint az egészségügyi tárca által javasolt törvénytervezet csak az állammal és a minisztériummal szemben ír elő szankciókat.

Nem hiszem, hogy egy felelősségteljes orvos vagy szülő – társadalmi helyzetétől függetlenül – azt állíthatja, hogy az oltás káros a gyermekre nézve.

Vannak helyzetek, amikor orvosi szempontból ellenjavallt a vakcina beadása, de ezeket a helyzeteket a törvény nevesíti" – mondta a miniszter, aki szerint a közvita alatt lévő projektet szakemberek dolgozták ki, és a törvény csak abban a pillanatban fog életbe lépni, amikor biztosítani tudják a teljes oltóanyagkészletet.