Nem tetszik a kétnyelvűség a kovásznai prefektusnak

Bíró Blanka 2017. április 26., 18:52

A civil szervezeteknek kiírt pályázat kétnyelvű mellékletébe kötött bele Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektus. 

Fotó: Bíró Blanka

Bár évek óta román és magyar nyelven teszik közzé az űrlapot és a mellékletet, a prefektusnak most jutott eszébe, hogy megfenyegesse a Kovászna Megyei Tanácsot: bírósághoz fordul, ha nem módosítják a dokumentumot kizárólag román nyelvűre.

A testület szerdai ülésén egyébként komoly vitát szított a kormánymegbízott újabb támadása. Végül a gyakorlati megfontolás győzött, hiszen ha az ügy a bíróságra kerül, a határozatot a döntésig felfüggesztik, aminek az lehet a következménye, hogy ebben az évben a civil szervezetek nem tudnak pályázni.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke a szerdai megyeinfón kifejtette, egyházakat, civil szervezeteket, sportegyesületeket támogatnak a pályázati rendszerben, idén mintegy 600 igénylésre számítanak, összesen hárommillió lejt osztanak szét. A központi költségvetés csúszása miatt öt hónap elveszett, már csak a június 1. és december 20. közötti programokra lehet támogatást lehívni, ezért nem kockáztatnak újabb késlekedést.

Tamás Sándor elmondta, a prefektus azzal érvelt, hogy a hivatalos nyelv a román, és a 20 százalékos anyanyelv-használati jogra is azt mondta, ez esetben nem alkalmazható, mert az csak magánszemélyekre vonatkozik, egyesületekre, alapítványokra nem, tehát nem indokolt, sőt törvénytelen a magyar nyelv használata a pályázati űrlapokban. „A cinizmus netovábbja, hogy éppen néhány nappal ezelőtt oktatott ki a románok civil fóruma, hogy Romániában a magyaroknak minden lehetőségük adott, hogy anyanyelvüket használják, kultúrájukat ápolják” – mondta Tamás Sándor.

Hozzátette, nem hagyják annyiba a támadást, ezért felhatalmazták Grüman Róbert alelnököt és Kerestély Irma megyei tanácsost, nyugalmazott főtanfelügyelőt, hogy készítsenek memorandumot az ügyről, és nyújtsák be az Európa Tanács önkormányzati kongresszusán, valamint a Regionális  Nyelvek chartájának 25. évfordulójára is készítsenek erről jelentést.