Tízezer új cég és 20 ezer munkahely? A kormány szerint nem lehetetlen

Krónika 2017. április 26., 17:38

Tízezer új cég alapítását és 15-20 ezer munkahely megteremtését eredményezheti a Start-Up Nation vállalkozói program – jelentette ki szerdán Ilan Laufer, az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős minisztérium államtitkára.

Laufer elmondta, a program költségvetése 1,7 milliárd lej, egy projekt legtöbb 200 ezer lejes támogatásban részesülhet. „A parlament már megszavazta a törvényt, már csak az maradt hátra, hogy az államfő kihirdesse a jogszabályt\" – emlékeztetett az államtitkár.

A feliratkozásokra május második felében kerülhet sor. Az Agepres hírügynökség tájékoztatása szerint a pályázók on-line jelentkezhetnek, és egy szoft segítségével azonnal értesülnek az általuk elért pontszámról is. Az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős minisztérium február 23-án bocsátotta közvitára a kis- és középvállalatok létesítését bátorító, Start-up Nation – Románia nevet viselő programot lehetővé tevő kormányhatározat tervezetét.

A program értelmében a 2017. január 30. után alapított, legalább egy teljes munkaidős alkalmazottal működő kis- és középvállalatok pályázhatnak a támogatásra. A jogszabály-tervezet indoklása szerint a kezdeményezés célja egy új, az egységes piac követelményeinek megfelelő üzletember-nemzedék kialakítása, a gazdaság fellendítése, a munkahelyek számának növelése és a fogyasztás serkentése. A pályázók üzleti terveit egy on-line alkalmazás értékeli majd ki.