Ellentámadásban a hivatali visszaéléssel vádolt Oprea

Balogh Levente 1970. január 01., 02:00

Helyt adott a legfelsőbb bíróság a hivatali visszaéléssel vádolt volt belügyminiszter, Gabriel Oprea ügyvédei által a hivatali visszaélés bűncselekményét meghatározó jogszabály ellen benyújtott alkotmányossági kifogásnak.


Így most az alkotmánybíróságnak kell döntenie arról, összhangban van-e az alaptörvénnyel a cikkely, amely miatt az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) vádat emelt a volt tárcavezető ellen. A szerdai döntés abban az ügyben született, amelyben a DNA azzal vádolta meg Opreát, hogy 2015 júliusában belügyminiszterként elrendelte egy Audi A8-as személygépkocsi vásárlását a belügyi titkosszolgálat műveleti keretéből.

Az ügyészség szerint Oprea a törvényes előírások megsértésével 400 ezer lejnyi költségvetés-kiegészítést hagyott jóvá a belügyminisztérium titkosszolgálatának műveleti kerete számára, hogy abból a közméltóságok védelmét szolgáló gépkocsit vásároljanak. A vádhatóság szerint az így beszerzett luxusautót kizárólag Oprea használta 2015 júliusa és októbere között. Az ügyben a belügyi titkosszolgálat volt vezetője ellen is vádat emeltek, és hivatali visszaélésben való bűnrészességgel, valamint hűtlen kezeléssel vádolják.

Oprea ellen egy másik ügyben is vizsgálódnak, amelyben szintén érintett a szóban forgó személygépkocsi. Az ügyészség szerint a volt miniszter indokolatlanul használta több ezer alkalommal a rendőri felvezetést, amire azt követően derült fény, hogy 2016 októberében a konvoját felvezető rendőrök egyike közlekedési balesetben életét vesztette. Oprea tavaly márciusig a Románia Haladásáért Országos Szövetséget (UNPR) vezette – a pártelnöki tisztségről lemondott, miután kiderült, hogy két ügyben is bűnvádi eljárás indult ellene.