Maros KK: korai búcsú egy nehéz bajnoki idénytől

Horváth Bálint Ottó 2017. április 26., 16:16

A Nagyszebeni CSU sorsdöntő mérkőzésen legyőzte marosvásárhelyi vendégét. A Maros KK edzője a problémák ellenére reméli, minőségi marad a kosárlabda Vásárhelyen.

Fotó: Adrian Bugariu

Korán véget ért a szezon a tavalyi ezüstérmes Maros KK számára: a vásárhelyi csapat kedden este idegenben 82:68-ra (19:23, 23:14, 22:21, 18:10) elveszítette a Nemzeti Liga negyeddöntőjének ötödik összecsapását a Nagyszebeni CSU-val szembeni párharcában, így búcsúzott a további küzdelmektől.

Akárcsak a párharc előző négy mérkőzése, a továbbjutó kilétét eldöntő összecsapás is szoros küzdelemmel kezdődött, az elején érzehető volt a nyomás a két csapaton a telt házas Transilvania Sportcsarnokban. A nyitónegyed közepétől a Maros KK átvette a vezetést, és négy ponttal elhúzott, azonban a folytatásban visszaesett a teljesítménye, sokat rontott, a hazaiak pedig fordítottak, és eredményes játékukkal szünetig ötpontos előnyre tettek szert.

Térfélcsere után tovább nőtt a különbség, de a vásárhelyiek a messze legeredményesebb Goran Martinic játékával 6 pontra felzárkóztak. Az utolsó negyed elején mindkét oldalon sok volt a hiba, a hátrányban lévő Maros KK játéka pedig az esélytelenség tudatában teljesen szétesett. Hazai oldalon Igor Mijajlovic hatékony távoli dobásaival végleg eldöntötte a mérkőzést: a Nagyszeben tizennégy ponttal, magabiztosan győzött, és megnyerte a párharcot.

Szászgáspár: erőnlétileg szétesett a csapat

A vereséget követően a Maros KK vezetőedzője, Szászgáspár Barnabás úgy nyilatkozott: mivel csapata több sérülttel játszott (Markovic, Dapa, Lázár), erőnlétileg szétesett, így nem bírt lépést tartani a hazaiakkal, akik erősebbek voltak, és megérdemelték a győzelmet. Szerinte tovább nehezítette a dolgukat az, hogy a mérkőzés elején sok szabálytalanságot követtek el, a cserepadról érkezett játékosoknak pedig nem sikerült kellően segíteni a csapatnak. „Számunkra nagyon nehéz szezon fejeződött be, amelyben rengeteg problémával küszködtünk, de esetenként megmutattuk, hogy képesek vagyunk magas szinten játszani. Remélem, a jövőben lesz folytatása a minőségi kosárlabdának Marosvásárhelyen” – összegzett Szászgáspár Barnabás.

Lázár: nem volt rossz szezon

A Maros KK négy év elteltével – amely során három vesztes bajnoki döntőt és egy elődöntőt játszott – idén már a legjobb nyolc között búcsúzott. A korai kiesés ellenére a Maros KK csapatkapitánya, Lázár László úgy véli, nem lehet azt mondani, hogy teljesen rossz szezont zártak, hiszen az anyagi gondok, a sérülések, a játékosmozgások ellenére a bajnoki rájátszás mellett a Román Kupában döntőt játszottak, amelyben közel voltak a győzelemhez.

A párharc győztese, a Nagyszebeni CSU 2009 óta először jutott be a bajnokság elődöntőjébe, ahol a Bukaresti Steaua lesz az ellenfele, míg a másik ágon a Kolozsvári U-BT a címvédő Nagyváradi VSK-val találkozik. A párharcok első két mérkőzését május 1. és 4. között rendezik.