Fellépést ígér a kormány a kalózfuvarozás ellen

Krónika 2017. április 26., 14:02

Ígéretet kaptak a romániai fuvarozók a kormánytól, hogy egy hónapon belül megszületik az a rendelet, amely az internetes fuvarmegosztóra is kiterjeszti a szigorú személyszállítási szabályokat.

Fotó: Elena Deac/Adevărul

Minderről a szerdán Bukarestben rendezett taxistüntetés hatására született megállapodás a közúti személyszállítási vállalkozásokat tömörítő COTAR konföderáció és a társadalmi párbeszédért felelős tárca nélküli minisztérium között. A taxisok azt kifogásolják, hogy míg az ő működésüket számos engedély beszerzéséhez kötik, és alapfeltétel a kizárólag személyszállításra használt gépkocsi, az Ubernél bárki személyszállításra használhatja autóját. Az internetes alkalmazás azt teszi lehetővé, hogy az Uber fuvarmegosztó szolgáltatást használó autósok és utasok egymásra találjanak.

Gabriel Petrea társadalmi párbeszédért felelős miniszter úgy nyilatkozott: megállapodást írtak alá a felek, melynek értelmében a fuvarozók abbahagyják a tüntetést, a tárca pedig vállalja, hogy megsürgeti a 2003/38-as számú, a taxis és bérleti rendszerben történő szállítást szabályozó törvény módosítását előíró rendeletjavaslat elfogadtatását. A megállapodás értelmében a szóban forgó jogszabályról 30 napon belül döntés születik. A projekt jelenleg a szállításügyi miniszter március 16-ai átirata nyomán a belügyminisztérium, valamint regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős miniszter asztalán van, véleményezés céljából.

Szerdán reggel több száz taxis és néhány tucat buszsofőr sorakoztatta fel járművét a kormány székháza elé, forgalmi akadályt okozva a román főváros egyik legfontosabb útkereszteződésében. A háromórás megmozdulás idején a COTAR-hoz tartozó bukaresti taxisok beszüntették a munkát és nem szállítottak utasokat sem. A megállapodás hírére a taxistüntetés befejeződött, ám a résztvevők előrebocsátották: ha a kormány nem tartja magát ígéretéhez, még nagyobb számban fognak a Győzelem térre vonulni.

A taxistüntetésre reagálva az Uber szerdán nyilatkozatban cáfolta az adóelkerülés vádját. Szerintük a céggel szerződésben álló gépkocsivezetők ezrei magánvállalkozókként adóznak az Uber-alkalmazás révén szerzett jövedelmük után, utasaik pedig számlát kapnak a fuvardíjról, melynek 75-80 százaléka marad a sofőrnél, a többi pedig az Uberhez kerül. „Az Uber maga is szabályozáspárti és az uniós ajánlásokkal összhangban álló szabályozást vár a román hatóságoktól\" – idézte az MTI a cég közleményét.

Az országban 2015 februárjában, először Bukarestben kezdte meg működését az amerikai székhelyű Uber, amely Európában is terjeszkedni próbált. Ma már három másik nagyvárosban, Brassóban, Temesváron és Kolozsváron is elérhető a szolgáltatás. A cég adatai szerint egy éve még csak hetvenezer felhasználójuk volt, mára már több mint negyedmillióan töltötték le Romániában az Uber fuvarmegosztó alkalmazását.