A gyógyszergondok végleges megoldását ígéri Grindeanu

Kőrössy Andrea 2017. április 26., 13:41

A Cioloş-kormányt bírálta, és a gyógyszerkrízis végleges megoldását ígérte Sorin Grindeanu miniszterelnök kedden Bukarestben a hazai gyógyszergyártók által szervezett nemzetközi egészségügyi konferencián. 

A kormányfő szerint olyan gyógyszerár-politikára van szükség, amely megakadályozza a közpénzek elprédálását. „Az előző kormány mindössze annyit tett, hogy létrehozott egy weboldalt, ahol az állampolgárok a hiányzó orvosságokra és vakcinákra panaszkodhattak, de a problémák megoldásáról már megfeledkeztek” – fogalmazott Grindeanu.

Hangsúlyozta: ő személyesen és az általa vezetett kabinet vállalja, hogy „egyszer és mindenkorra” megoldja a készítmények és kezelések hozzáférhetetlenségéből adódó gondokat. „Nem fogjuk hátizsákokkal az országba hordani a gyógyszereket, és az sem helyes, ha mindig szélsőséges megoldásokhoz folyamodunk” – fogalmazott a miniszterelnök.

„Az egészségen nem szabad spórolni”

Grindeanu szerint garantálni kell, hogy nem tűnnek el orvosságok a romániai piacról, mert az állampolgárok „egészségén nem szabad spórolni”. A kormányfő tisztában van azzal, hogy egészségügyi beruházásokra lenne szükség, de szerinte előbb arról kell megbizonyosodni, hogy jelenleg rendelkezésre álló forrásokat hatékonyan költsék el. Úgy vélte: hiába panaszkodunk az egészségügyre kiutalt költségvetés miatt, amíg nincs olyan rendszer, amely garantálja a hatékony pénzköltést.

A gyógyszerár-szabályozás kapcsán kiemelte: nem szabad engedni, hogy az árak állandóan változzanak, sokkal inkább arra kell odafigyelni, hogy a lakosoknak állandó jelleggel rendelkezésükre álljanak a szükséges készítmények, legyen szó megelőző orvosságokról, oltásokról vagy krónikus betegeknek szánt készítményekről. Sorin Grindeanu arról is beszélt, hogy megértette a gyógyszergyártóknak a clawback adó – az eladásaik függvényében fizetendő többletilleték – kapcsán megfogalmazott kifogásait. Úgy vélte: a páciensek és a gazdaság érdekében az adót arányosan kell elosztani a piaci szereplők között, állítása szerint az egészségügyi, a gazdasági és a pénzügyminisztérium már dolgozik a megoldáson.

„Nem lehet biztosítani az átláthatóságot”

A konferencián felszólalt Diana Loreta Păun, Klaus Johannis államfő egészségügyi tanácsadója is, aki szerint a gyógyszeripar szempontjából a legnagyobb kockázatot a következetlen politikai és jogi szabályozás jelenti. Az államtanácsos arról is beszámolt: számos kérés érkezett az államfőhöz, hogy ne hirdesse ki a képviselőház által múlt héten elfogadott törvénymódosítást, amely zöld jelzést adna a párhuzamos exportnak. A gyógyszertárak külföldön jóval nagyobb haszonnal adhatnák el a készítményeket, így a romániai páciensek egyszerűen nem férnének hozzá az árszabályozás miatt itthon olcsó orvosságokhoz. Diana Loreta Păun szerint a romániai törvények nem eléggé egyértelműek ahhoz, hogy a módosítás hatályba lépése esetén biztosítsák az átláthatóságot, a gyógyszerek útjának követhetőségét.