A „test szellemének” hatóereje a Kolozsvári Magyar Operában

Kiss Előd-Gergely 2017. április 25., 16:58

Kortárs táncelőadást mutat be csütörtökön a Kolozsvári Magyar Opera társulata, a produkció keretében A test ébredése és A csodálatos mandarin című egyfelvonásosokat láthatja a közönség a tánc nyelvére “lefordítva”. 

Fotó: Szentes Zágon

Két egyfelvonásos darabot is bemutat egyetlen kortárs táncelőadásban a Kolozsvári Magyar Opera társulata csütörtökön – jelentette be a keddi sajtótájékoztatón Kosztin Áron, az opera igazgatóhelyettese. Az előadás első felében A test ébredése címmel Szergej Rahmanyinov és Szergej Szergejevics Prokofjev zenéjének részleteire épített egyrészes koreográfia ősbemutatójára kerül sor, majd Bartók Béla A csodálatos mandarin című művét tekintheti meg közönség kortárs tánc kivitelben.

Jakab Melinda, az előadás koreográfus-rendezője elmondta, január óta dolgoznak a produkción, amelynek a koncepciója spontán született azt követően, hogy meghallgatta Rahmanyinov egyik szimfóniáját. „A táncművészt legfőképp a test és lélek összekapcsolódása izgatja a táncban. Bátran mondhatom, legősibb hatóerőnk a testi hatóerő, itt dől el, hogy egyáltalán érdemes-e, akarunk-e megmozdulni. Ezáltal hatunk másokra, mozgásunkkal bármit megváltoztathatunk. A táncművész akkor lesz technikailag felkészült, amikor minden mozdulatban benne van, szinte egybeolvad vele, megmutatkozik, teret enged a nézőnek arra, hogy a „test szellemét\" megértse. Ez az előadás ezt a kapcsolatot szándékszik elmélyíteni a táncosokban és a közönségben is\" – fogalmazott Jakab Melinda. Hozzáfűzte, remek alkotócsapat jött össze, a kolozsvári Zeneakadémiáról is vannak meghívottjaik.

Jankó Zsolt, az előadás karmestere elmondta, noha három olyan zeneszerző műveit mutatják be, akik egymás kortársai voltak, mégis teljesen különböző zenei világokat alkottak meg. Rahmanyinov és Prokofjev a késő romantikus orosz hagyományt vitték tovább alkotásaikban. A karmester kifejtette, Rahmanyinovot le is hurrogták annak idején, de olyan erő és energia, meg annyi leleményesség van a zenéjében, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni: a ritmus erejében és a hangszerelés sokszínűségében rejlik művészetének értéke. Viorica Bogoi, az előadás női főszereplője úgy értékelt, számára A csodálatos mandarin a nehezebb előadás, később is tanulta meg, a mozgások sokkal ritmikusabbak, erőteljesebbek, míg A test ébredése plasztikus, relaxáltabb mozgásoktól indul és folyamatosan halad az erőteljesebb, keményebb gesztusok felé.

Vlad Sebastian, az előadás férfi főszereplője úgy fogalmazott, ez lesz eddigi karrierje legizgalmasabb előadása, amelyet nagy lelkesedéssel vár. „Az élmény nem fejezhető ki szavakban\" – magyarázta. Kosztin Áron felhívta a figyelemet arra is, hogy „a színpadkép sokkoló lesz\", a Tenkei Tibor tervezte díszlet rendkívül látványos, Ledenyák Andrea jelmezeihez hasonló terveket már látott, de ilyen minőségű kivitelezést még nem. Az igazgatóhelyettes azt is elárulta, hogy három hét múlva újabb bemutatóra készül a társulat: Ruzitska József Béla futása című operáját mutatják be a Budapesti Operaházzal közösen. A darab különlegessége, hogy az első magyar nyelvű opera és épp Kolozsváron készült.