Retyezáti lavina: átvette a főügyészség a nyomozást

Krónika 2017. április 25., 15:09

A bukaresti legfőbb ügyészség folytatja a nyomozást a Retyezát-hegységben szombaton lavina által elsodort két kiskorú alpinista halálának ügyében.

A legfőbb ügyészség a „bűnügyi eljárás összetettségére\" való tekintettel vette át az ügyet, gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával folyik a vizsgálat – idézi a nyomozó hatóság keddi közleményét az Agerpres hírügynökség.

Az eddigi nyomozás során kiderült, hogy a több személyből álló csoport április 22-én, szombaton reggel 7 óra 30 perckor indult el a Retyezát-hegységben levő egyik menedékháztól a Peleaga-csúcs felé. A Bucura-nyereg térségében érte őket a lavina, amely szikladarabokat is magával sodort. A 14 éves Dor Geta Popescu és a 13 éves Gulácsi Erik életét vesztette, további öt személy kórházi kezelésre szorult.

A legfőbb ügyészség közleménye hangsúlyozza, hogy a hegyimentő-szolgálat és a hegyi csendőrök a szerencsétlenség bekövetkezte előtt két nappal figyelmeztettek a Retyezát- és a Páring-hegységben fennálló fokozott lavinaveszélyre.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész úgy nyilatkozott kedden, hogy „rendkívül összetett\" ügyről van szó, amely szakmai ismereteket feltételez, és a legfőbb ügyészség bűnüldözési osztályának vannak ilyen ügyekre szakosodott ügyészei.