Elhárult minden akadály az ingyenes telefonos barangolás elől

MTI 2017. április 25., 14:20

Elfogadta az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács a roamingdíjak nagykereskedelmi árairól szóló határozatot, ezzel minden akadály elhárult az elől, hogy az EU-s állampolgárok június 15-től a belföldi feltételekkel megegyezően telefonálhassak.

„A tanács mai utolsó szavazásának eredményeként megnyílt az út az ingyenes barangolás előtt\" – közölte Emmanuel Mallia, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Málta versenyképességi minisztere.

„Idén az európaiak azzal a tudattal mehetnek nyaralni, hogy a megszokott feltételek mellett kötetlenül tudnak majd telefonálni, SMS-ezni és internetezni. Az EU ezzel a nagyon kézzelfogható intézkedéssel is igyekszik megkönnyíteni a polgárok életét\" – tette hozzá.

Az országhatárokat átlépő, „barangolásos\" mobilhasználat különdíját lépcsőzetesen számolják fel. Már az elmúlt években is fokozatosan csökkentek a roamingtarifák az EU-n belül, 2017. június 15-én pedig végleg megszűnnek ezek a díjak az egységes távközlési piacról szóló rendelet értelmében.

Kivételt ez alól a „visszaélésszerű\", évenként négy hónapnál hosszabb külföldi mobilhasználat képez. Ebben az esetben a szolgáltatók a nagykereskedelmi árakat alkalmazhatják a felhasználók pótdíjazása esetében, azaz hanghívásokkor percenként 3,2 eurócentet, SMS-enként 1 eurócentet, az adatforgalomra 7,7 euró/gigabájt díjat számolhatnak fel. Utóbbi fokozatosan csökkenni fog: 2022-től már csak 2,5 eurót kérhetnek majd egy gigabájtért.