Székely étel-ital „értéktár” a Szent György Napokon

Bíró Blanka 2017. április 25., 12:14

A jellegzetes székelyföldi, magyarországi gasztronómiát mutatják be az idei Szent György-napi turisztikai kiállításon, Sepsiszentgyörgyön, arra ösztönözve a helyi vendéglátókat, hogy a térségre jellemző fogásokat is tegyék fel az étlapra.

Április 28–30. között a Turizmus Éve Háromszéken eseménysorozat kapcsán rendezik meg a RomUdvar – tájak, ízek, utazások turisztikai kiállítást az unitárius templom mögötti romudvarban. Knopp Ildikó, a Szent György Napok szervezője a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, egyfajta székelyföldi értéktárat állítanak össze.

Háromezer négyzetméteren gyűjtik össze a térségre jellemző étel-ital és turisztikai kínálatot, a kézműves bemutatók is a gasztronómiához kötődnek, például lesz mézeskalács-műhely – számolt be Édler András, a szervező Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Huszonnégy kiállítót várnak, a romkocsmát a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátósok Szövetsége (Svesz) működteti, négy vendéglő kínálja a térségre jellemző ételeket, például kolbászos krumplilevest buggyantott tojással, paszulyfőzeléket, meggyes pitét, almás rétest, vargabélest, paradicsomos-kapros töltikét, ordás lepényt, tárkonyos marharagut. A Diószegi Pékség az idei díjnyertes kenyerét süti helyben.

László Endre, a kamara alelnöke eközben arról beszélt, hogy próbálják a hagyományost a modern technológiával ötvözni, készítenek egy felmérést a vendégek igényeiről, és ennek alapján igyekeznek rávenni a helyi éttermeket, hogy tegyék fel ezeket a fogásokat az étlapjukra, a jelenlegi egyhangú, sokszor unalmas kínálat helyett. A kamara tervei között szerepel egy gasztrotérkép összeállítása, hogy a turistáknak tudjanak specialitásokat kínáló vendéglőket ajánlani.

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke emlékeztetett, a turizmus évében növelni szeretnék a Háromszékre érkező belföldi és külföldi turisták számát. A megyébe látogatók 90 százaléka különben romániai román, a tíz százalék külföldi, a többségük magyarországi. A nemesi turizmust próbálják népszerűsíteni, elsősorban a román turisták fogékonyak erre. A Blue Air is felfigyelt a román újságírók, bloggerek révén népszerűsített háromszéki kínálatra, a repülőiben elhelyezett reklámújságban a következő két hónapban Kovászna megye jelenik meg mint a kúriák, kastélyok földje. Ezzel a turisztikai ajánlat mintegy 400 ezer emberhez jut el.

Tamás Sándor a változó irányzatokról is beszélt. Rámutatott, a kilencvenes években a magyarországi, külföldi turisták először Nagyváradig, majd Kolozsvárig jutottak el, később következett Székelyudvarhely, Csíkszereda, Csíksomlyó, és Háromszéket csak később fedezték fel. Az infrastruktúra fejlesztésével most ez az irány megfordult, hiszen a déli, nagyszebeni autópálya megépítésével külföldről erre rövidebb lett az út. Arra számítanak, hogy a magyarországi turista-útvonal átalakul, Háromszék irányából közelítik meg Székelyföld többi részeit. Erre rá kell készülni – szögezte le a közgyűlés elnöke.