Patria Bankra vált a Carpatica

Bálint Eszter 2017. április 25., 12:04

Patria Bank lesz a Carpatica Kereskedelmi Bankból, miután a bukaresti fellebbviteli bíróság április 21-én jóváhagyta a két pénzintézet fúzióját – közölte hétfőn a Patria Bank. 

Az új pénzintézet Románia 73 városában 111 fiókintézettel lesz jelen, ügyfelei száma meghaladja a 240 ezret, aktívái pedig 3,816 milliárd lejre rúgnak. „Jelen pillanatban a fúzió megvalósulásának becsült időpontja 2017. május 1. Ennek feltétele a fúziót lehetővé tevő bírói ítélet kiközlése” – áll a közleményben.

A fúzió hátterében az áll, hogy 2016 tavaszán a Patria Bank többségi részvényes lett a Carpatica Kereskedelmi Bankban, a részvények 64 százalékát birtokolja. A két pénzintézet egyesüléséhez a Román Nemzeti Bank (BNR) 2016. november 29-én adta előzetes jóváhagyását.

A Patria Bank-csoport az Emerging Europe Accession Fund (EEAF) befektetési alap tulajdonában van, amelynek fő beruházói az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint a német állami tulajdonban levő DEG befektetési bank. Jelen pillanatban a Patria Bank-csoporthoz tartozik a Carpatica Kereskedelmi Bank, a Patria Credit, a Carpatica Asset Management és az Intercapital Invest.