Felnőttkorban is hasznosak a védőoltások

Krónika 2017. április 23., 14:17

Szakértők szerint a közelmúlt tömeges kanyarós megbetegedései vagy az influenza okozta halálozás emelkedése arra figyelmeztet, hogy a védőoltásoknak nagy szerepük van a különböző betegségek megelőzésében.

A gyermekkorban adható és adandó védőoltások mellett nem árt gondolni a felnőttkorban kérhető védőoltásokra is – mondta az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet infektológiai osztályának főorvosa a szerdán tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megszólító kampányra van szükség

Szlávik János arról beszélt, a közelmúlt tömeges kanyarós megbetegedései vagy az influenza okozta halálozás emelkedése arra figyelmeztet, hogy a felnőttkorban kérhető védőoltásoknak is nagy szerepük van a különböző betegségek megelőzésében. Ezek közé sorolta a tetanusz, a kanyaró, a hepatitis A és B, a bárányhimlő, a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás és az influenza elleni védőoltásokat. Utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott: „fájdalmas pontja ez az infektológiának”, hiszen a rendelkezésre álló térítésmentes oltóanyag-mennyiség csupán fele fogyott el a legutóbbi szezonban – olvasható az MTI-n.

Az osztályvezető főorvos hangsúlyozta, hogy az influenza nem egy banális betegség, és úgy vélte, az embereket jobban „megszólító” kampányra van szükség a beoltottak arányának növeléséhez. A romániai kanyarójárvánnyal kapcsolatban Szlávik János közölte, négyezer megbetegedést regisztráltak, és huszonegyen belehaltak a fertőzésbe. Megjegyezte, Romániában kötelező a kanyaró elleni védőoltás, de az elmúlt években elterjedt oltásellenes vélemények miatt drasztikusan csökkent a védőoltásban részesülők száma. A szakember úgy fogalmazott, nem kell félni az oltásoktól, és nem fogadható el, hogy világszerte olyan betegségekben haljanak meg emberek, amelyek ellen létezik hatékony és aránylag olcsó védőoltás.

Németországban is egyre több a kanyarós eset

Az Európai Unió több másik tagállama mellett Németországban is terjed a kanyaró, szerdán megjelent adatok szerint az idén eddig már több megbetegedést regisztráltak, mint tavaly egész évben. A Bild című lap az egészségügyi minisztérium kimutatását idézve azt írta, hogy 2017-ben április közepéig 331 kanyarós megbetegedést jegyeztek fel, míg 2016-ban 325 ember kapta el a betegséget. A kanyaró azért terjed, mert nem elég magas az oltottsági arány.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) legutóbbi, 2015-ös adatai szerint 92,5 százalékos volt a betegség ellen beoltott első osztályos általános iskolás gyermekek aránya, holott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint 95 százalékos arány szükséges ahhoz, hogy a járvány elkerülhető legyen. Németországban a kanyaró elleni oltás nem kötelező, és a kisgyermekes szülők körében egyre inkább jellemző a védőoltá­sokkal szembeni ellenállás. A Bild kommentárja szerint a kanyaró járványszerű terjedése is éppen annak tulajdonítható, hogy „túl sok szülő hisz a dajkamesékben”, az oltások tudományos tényekkel alá nem támasztott veszélyeiről szóló mendemondákban. Ezzel szemben fel kell lépni – sürgette kommentárjában a legnagyobb példányszámú német lap.

Az „önrendelkezés jogának gyakorlása nem mehet mások egészségének rovására”, ezért kötelezővé kell tenni a védőoltást – írták. A kanyaró erősen fertőző betegség, és az esetek többségében ugyan gyógyítható, de halálos kimenetelű komplikációk is előfordulhatnak. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint az Európai Unióban Németország mellett Olaszországban, Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban és Romániában terjed járványszerűen.