Madridi rangadó lesz a BL elődöntőjében

Hírösszefoglaló 2017. április 21., 17:57

Pénteken Nyonban kisorsolták a labdarúgó-Bajnokok Ligája elődöntőjének párosításait: a Real Madrid az Atlético Madriddal, az AS Monaco pedig a Juventusszal csap össze.

Az európai szövetség nyoni székházában megtartott sorsoláson kiderült, hogy az első mérkőzéseket a Santiago Bernabéu Stadionban, illetve Monte-Carlóban játsszák. Az elődöntő első mérkőzéseit május 2-án és 3-án, a visszavágókat pedig május 9-én és 10-én rendezik. A sorozat döntőjének június 3-án a cardiffi Millennium Stadium ad otthont.

Az M4sport.hu-n arra emlékeztetnek, a Real Madrid számára ez mindenképpen kedvező sorsolás, hiszen városi riválisa ellen története minden párharcát megnyerte a legrangosabb európai kupasorozatban. A két madridi csapat tavaly és három évvel ezelőtt is a döntőben, tavalyelőtt pedig a negyeddöntőben találkozott egymással: 2014-ben Lisszabonban hosszabbítás után 4-1-re, egy évvel ezelőtt Milánóban pedig 1-1-es végeredményt követően büntetőkkel nyert a fináléban Real Madrid.

A 2015-ös negyeddöntő két mérkőzésén egyetlen gól született, a visszavágó 88. percében Javier Hernández döntötte el a továbbjutást a Bernabeuban. Ezen kívül az 1959-es elődöntőben csaptak össze a felek, az akkori szabályok miatt pedig végül egy harmadik találkozó döntött (a 2-2-es összesítésnél még nem számított az idegenben szerzett gól, pedig ez esetben az Atlético jutott volna a döntőbe), amelyet Alfredo Di Stéfano és Puskás Ferenc góljaival nyert a Real Madrid. A legrangosabb európai kupasorozatban hét mérkőzést játszottak egymással, négy Real-győzelem mellett két döntetlen és egy Atlético-siker született, a gólkülönbség 10-5 a királyi gárda javára.

A Juventus és a Monaco kétszer találkozott egymással a BL egyenes kieséses szakaszában: az 1997/98-as idény elődöntőjében a torinóiak hazai pályán a mesterhármast szerző Alessandro Del Piero vezetésével 4-1-re nyerték az első mérkőzést, így a visszavágón belefért nekik a 3-2-es francia győzelem. A 2014/15-ös szezon negyeddöntőjében 180 perc alatt egyetlen gól született, ezt az akkor még Juventus-színekben futballozó Arturo Vidal szerezte büntetőből. A Juventus mindkét esetben elveszítette végül a döntőt.

Pénteken sorsolták ki az Európa Liga elődöntős párosításait is: a Celta Vigo a Manchester Uniteddel, az Ajax Amsterdam pedig az Olympique Lyonnal találkozik. A Manchester United és a Celta korábban még sohasem találkozott egymással az európai kupákban. Az angol együttes hazája bajnokságban 22 forduló óta nem kapott ki, ennek ellenére is csak az ötödik helyen áll, hátránya négy pont a Bajnokok Ligája-selejtezős indulást érő negyedik helyen álló, városi rivális Cityvel szemben. A Primera Divisiónban tizedik Celta Vigónak gyakorlatilag az Európa Liga-győzelem az egyetlen esélye, hogy a következő idényben is érdekelt legyen a nemzetközi porondon – ez ugyebár BL-indulást érne.

Az Ajax és a Lyon négyszer a Bajnokok Ligájában játszott egymással, két holland siker mellett két döntetlen született. Az amszterdami gárda a következő idényben jó eséllyel BL-induló lesz, hiszen a második a holland pontvadászatban, a Lyonnak azonban csak a serleg elhódítás érhet tagságot az első számú sorozatban, mivel a negyedik a Ligue 1-ben, hátrányba pedig 19 pont a harmadik Nice-szel szemben.

Az első mérkőzéseket május 4-én, a visszavágókat május 11-én rendezik, a döntőnek május 24-én a stockholmi Friends Aréna ad otthont.