Törvényszegést gyanítanak a marosvásárhelyi repülőtéren

Gáspár Botond 2017. április 21., 10:51

A bűnüldöző hatóságoknak továbbította a Maros Megyei Tanács a vidrátszegi Transilvania nemzetközi repülőtér helyzetéről készült jelentést, a létrehozott vizsgálóbizottság jelentése alapján ugyanis öt esetben felmerült a kihágás gyanúja.

Fotó: Boda L. Gergely

Annak érdekében, hogy „tisztán lásson\" a légikikötő ügyében, a Maros megyei önkormányzat élére a tavaly júniusi helyhatósági választások után megválasztott Péter Ferenc vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte. A testület feladata az volt, hogy három hónap alatt fényt derítsenek az elmúlt évek esetleges mulasztásaira. A vizsgálóbizottság a rendelkezésre álló dokumentumok alapján elemezte, hogy milyen okok vezettek ahhoz, hogy a marosvásárhelyi repülőtéren tavaly ősztől fel kellett függeszteni a nemzetközi járatokat.

A jelentést az elmúlt napokban a megyei önkormányzat szakosztályai is kielemezték, hogy eldöntsék, milyen lépéseket kell tennie a tanácsnak. Megtudtuk, öt esetben merült fel a gyanú, hogy kihágások történtek, ezért a megyei tanács jogászainak észrevételeivel kiegészített jelentést továbbították csütörtökön a Maros megyei bíróság melletti ügyészségnek, azzal a kéréssel, hogy vizsgálják ki a tényeket, és amennyiben megállapítják, hogy bűncselekmény történt, vonják felelősségre a tetteseket.

„Azért, hogy ne hátráltassuk a bűnügyi vizsgálatot, illetve, hogy védjük a repülőtér érdekeit, és ne sértsük meg az érintett feleknek a törvény által biztosított jogait, a megyei tanács nem hozza nyilvánosságra a vizsgálóbizottság jelentését, illetve az egyéb, ehhez kapcsolódó dokumentumokat\" – áll az önkormányzat sajtóirodájának közleményében. Hozzáteszik, a vizsgálóbizottság jelentését közölték a Transilvania repülőtér – jelenlegi – vezetőségével is, továbbá felszólították a vezetőtanácsot, hogy oldják meg az észlelt adminisztratív problémákat, és havonta jelentsék a megyei tanácsnak, hogy milyen lépéseket tettek ez irányba.

„A Transilvania repülőtér első számú prioritást jelent a megyei tanács számára, ezért minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megoldjuk a problémákat, és a Maros megyei lakosoknak, illetve a régióban élőknek a lehető legjobb szolgáltatásokban legyen része a marosvásárhelyi repülőtéren\" – nyilatkozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. Az önkormányzat időközben elindította a közbeszerzési eljárást a repülőtér kifutópályájának újjáépítési munkálataira.