Amerikai Patriot rakétákat vásárolna a román légierő

Balogh Levente 2017. április 20., 17:10

Amerikai Patriot föld-levegő légvédelmi rakétákat vásárol Románia – jelentette be a román vezérkari főnök csütörtökön. A beszerzés részleteiről ugyanakkor konkrétumokat nem árult el.

Patriot légvédelmi rakéták vásárlását tervezi az Egyesült Államoktól Románia – jelentette be Nicolae Ciucă, a román hadsereg vezérkari főnöke csütörtökön egy sajtótájékoztatón. A tábornok erről a Galac megyei Smârdanban beszélt, amelynek gyakorlóterén 500 amerikai katona részvételével kezdődött közös amerikai-román hadgyakorlat. A vásárlás részleteiről ugyanakkor konkrétumokat nem árult el, csupán annyit mondott, hogy a beszerzést az integrált légvédelmi rendszer kiépítésének szükségessége indokolja.

A rakéták beszerzése a hadsereg felszerelésének korszerűsítését célzó program keretében történik, olyan időszakban, amikor Oroszország bejelentette: ellenlépéseket tesz a NATO keleti szárnyán végrehajtott haderőnöveléssel szemben, és 16 nukleáris robbanófej szállítására képes interkontinentális ballisztikus rakétát képít. Nem hivatalos információk szerint a Patriot légvédelmi ütegek vételára négymilliárd euróra rúgna.

Románia jelenleg nem rendelkezik korszerű légvédelmi rakétarendszerrel, az ország 2004-ben Hollandiától vásárolt nyolc Hawk légvédelmi rakétarendszert 213 rakétával, ezeket azonban csupán részben korszerűsítették. Emellett még a 60-as években gyártott Sz -75 Volhov rakétákkal rendelkezik. Mint ismeretes, Románia a haderőfejlesztés részeként tizenkét használt, szintén amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépet vásárolt Portugáliától.

A MIM–104 Patriot közép-hatótávolságú légvédelmi rakéta, melyet az 1980-as évekre fejlesztettek ki az Amerikai Egyesült Államokban. Ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek elleni harcra is alkalmas. Ezen képességét ki is használták az öbölháború alatt, amikor Irak Izrael és Szaúd-Arábia ellen tömegesen indított rakétákat. A teljes komplexum tehergépjárművekre van telepítve, C–5 Galaxy repülőgépekkel levegőben szállítható.

A rakétát az 1990-es években továbbfejlesztették, a PAC–2 (Patriot Advanced Capability–2, Patriot Továbbfejlesztett Képesség) rakéta hatótávolsága több mint kétszerese, sebessége több mint másfélszerese az eredeti rakétának. Jelenleg a PAC–3 rakéták állnak hadrendben, ezek a korábbiaktól alapvetően különböznek. A korszerű elektronika lehetővé tette a találati pontosság alapvető növelését, a rakéta a célt mindig telitalálattal éri el, így elhagyhatóvá vált a robbanótöltet, a cél megsemmisítése kizárólag a rakéta mozgási energiájával történik. Tavaly egy közös román-amerikai hadgyakorlat erejéig már állomásoztak Romániában Patriot-ütegek.

Amerikai tábornok: Moszkva továbbra is agresszív

Oroszország továbbra is agresszívan viselkedik a Fekete-tenger térségében, Grúziában és Ukrajnában – jelentette ki Ben Hodges altábornagy, az Egyesült Államok Európában állomásozó haderejének főparancsnoka a News.ro hírügynökségnek adott interjúban. A tábornok egyben csalódottságának adott hangot, amiért szerinte Oroszország nem átlátható módon tartja meg hadgyakorlatait. „Tízezer orosz katona tart megszállva grúz területeket Abháziában és Dél-Oszétiában, és egyértelmű, hogy eszük ágában sincs kivonulni onnan, bár Grúzia lerohanását követően a Nicolas Sarkozy francia elnök által tető alá hozott egyezmény nyomán azt mondták, távoznak\" – mondta Hodges.

Az amerikai tábornok, aki a Romániában állomásozó amerikai erők egyik támaszpontján, a Mihail Kogălniceanu bázison járt, kitért az ukrajnai helyzetre is. „Mindenki tudja, hogy Oroszország munícióval, fegyverrendszerekkel és parancsnokokkal támogatja az Ukrajna vezetésének aláaknázására törő szakadárokat, és egyértelműen nem tartja tiszteletben Ukrajna szuverenitását, de az EBESz ellenőreinek sem engedi meg, hogy tegyék a dolgukat\" – mutatott rá a tábornok. Hodges felszólította az oroszországi Föderációt, hogy tegye átláthatóbbá hadgyakorlatait, ahogy azt a NATO is teszi, lehetővé téve a sajtónak, hogy részt vegyen a gyakorlatokon, és nyilvánosan kommunikálva. A tábornok jó szövetségesnek nevezte Romániát, de kijelentette: folytatnia kell a haderő korszerűsítését, hiszen a harci eszközök jelentős része még a Varsói Szerződés korából származik.