Továbbra is kegyelmet „osztana” Traian Băsescu exállamfő

Balogh Levente 2017. április 20., 16:48

Módosító javaslatok garmadáját nyújtotta be Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke és szenátora a részleges közkegyelemről szóló törvénytervezet kormány által kidolgozott változatához.

Fotó: Boda L. Gergely

A volt elnök a kormány által javasolt öt helyett tíz évben szabná meg a törvény hatályának felső határát, arra hivatkozva, hogy az új jogszabály hatályba lépéséig a bíróságok a „nemkívánatos\" személyek büntetését öt év fölötti szabadságvesztésben határoznák meg, még akkor is, ha három vagy négy évet kellene rájuk kiszabni, hogy ezzel akadályozzák meg, hogy a közkegyelmi törvény hatálya alá kerüljenek.

Băsescu azt is szeretné, ha a felére csökkentenék azon nők büntetését, akiket nem erőszakos cselekedetek miatt ítéltek szabadságvesztésre. A jogszabály hatálya alá esnének a korrupciós bűncselekmények is. A kormány tervezetében csupán a terhes nők esetében feleznék meg a büntetést, illetve azon nők számára, akik egyedüli családfenntartók, és 14 év alatti gyermeket gondoznak. Băsescu érvelése szerint érthetetlen, miért kellene kivonni a jogszabály hatálya alól a korrupció miatt elítélt, közalkalmazottként dolgozó terhes nőket. Indoklásában a volt elnök a család megmentésének fontosságát hangsúlyozza. Egyúttal a visszaesőként elítélt nőket is bevonná a jogszabály hatálya alá. Egyharmaddal csökkentené azon, visszaesőként elítélt személyek büntetését is, akik nem erőszakos bűncselekményt követtek el.

Emellett egyről három évre növelni azt az időtartamot, amíg a közkegyelemben részesült elítélt megtérítheti az általa okozott kárt. Indoklása szerint a közkegyelmet az okozott kár megtérítéséhez kötő tervezet jelenlegi formájában alkotmányellenes, hiszen csak azok számára teszi lehetővé a szabadulást, akik olyan anyagi helyzetben vannak, hogy ki tudják fizetni az okozott kár értékét. Ezért azok esetében, akik bizonyítani tudják, hogy nincs anyagi lehetőségük a kár megtérítésére, eltekintene ennek a kötelezésétől.

A kormány tervezetével szemben Băsescu minden elítéltre kiterjeszteni a jogszabály hatályát, azokra is, akiket korrupciós bűncselekmények, hűtlen kezelés, csalás, sikkasztás vagy terrorizmus miatt ítéltek el. A PMP képviselőházi frakcióvezetője, Eugen Tomac ugyanakkor csütörtökön közölte: a párt nem vállalja fel a javaslatokat, azok a volt államfő egyéni kezdeményezésének tekintendők.
Mint ismeretes, a kormány tervezetét heves bírálatok érték, az ellenzék és a polgárok jelentős része ugyanis úgy véli, annak célja a kormánypárthoz kötődő korrupt politikusok és üzletemberek szabadlábra helyezése. A kormány viszont a börtönök túlzsúfoltságával indokolja a jogszabályt.