Folytatódott a vásárhelyi szülők ügyészségi kihallgatása

Hajnal Csilla (R) , Simon Virág 2017. április 19., 22:49

A katolikus iskola alapításáról faggatta a korrupcióellenes ügyészség azt a három szülőt, akiknek szerdán délelőtt kellett megjelenniük a DNA vásárhelyi székházában. A szülők tűrhetetlen túlkapásról beszélnek.

Fotó: Boda L. Gergely

 

Pár hetes szünet után folytatódott szerdán a Római Katolikus Teológiai Gimnáziumban tanuló diákok szüleinek ügyészségi kihallgatása az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) marosvásárhelyi kirendeltségén. A délelőtti órákban három személyt hívtak be kihallgatásra, köztük azt a szülőt is, akit február végén már egyszer beidéztek, ám később a rendőrség képviselője visszakérte és összetépte az idézést – tájékoztatta a lapcsaládunkat Zsigmond Imola, a katolikus iskola egyik diákjának édesanyja.

Akkor azzal érvelt a hatóság képviselője, hogy már nem érvényes az idézés, ezért semmisíti meg. „Egészen pontosan négy szülőt hívtak be a DNA-hoz, de végül csak hárman tudtak megjelenni, mivel az egyik közülük kérte, hogy tegyék át jövő hétre a kihallgatását. Az iskola alapításával kapcsolatos kérdéseket tettek fel nekik\" – mondta Zsigmond Imola.

Február végén mintegy száz szülőt idéztek be az ügyészségre, a magyar szervezetek tiltakozó nyilatkozatai, valamint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácshoz benyújtott panasz következtében azonban a kihallgatási hullám elcsitult. Csíky Csengele szülő, a Civilek a katolikus iskoláért csoport szóvivője kedden az MTI-nek azt mondta, a mostani jelek arra utalnak, hogy újabb hullám következik. A civil aktivista úgy vélte, tűrhetetlen ügyészségi túlkapásról van szó. Hozzátette: már látszik, hogy a magyar politikai szervezetek nem képesek kezelni ezt az ügyet, ezért további civil lépéseket terveznek.

Kincses Előd ügyvéd korábban lapunknak úgy fogalmazott, nyilvánvaló, hogy a sokak szerint a titkosszolgálatok által rángatott DNA nem az igazság kiderítése érdekében hallgatja ki a szülőket, hanem azért, hogy a továbbiakban ne merjék gyerekeiket a katolikus iskolába járatni. Hozzátette, az ügyészek azt sugallják a szülőknek, hogy gyermekeik két évig egy nem létező iskolába jártak, és nem fogják elismerni a tanulmányaikat. Az ügyvéd szerint semmi nem indokolja a szülők kihallgatását, hiszen az ügyészség az iskolaalapítás során elkövetett állítólagos törvénysértést vizsgálja, a szülők pedig a már megalakult iskolával kerültek jogviszonyba.

Szerdán rendkívüli tanácsülést tartottak a katolikus iskola ügyében, kézzelfogható döntés azonban ezúttal sem született. A testület háromórás tanácskozást követően úgy döntött, héttagú bizottságot hoznak létre, amely csütörtökön délutánig törvényes megoldást próbál találni az iskola további működésére, délután pedig újabb rendkívüli tanácsülést tartanak. A tanács RMDSZ-es frakciója immár harmadik alkalommal hív össze rendkívüli tanácsülést, azt remélve, hogy a benyújtott határozatai alapján elősegíti a Római Katolikus Teológiai Gimnázium helyzetének tisztázását.

A szerdai harmadik ülés összehívására azért volt szükség, mert a prefektus és a tanfelügyelőség nem fogadta el korábbi javaslataikat. A szövetség által előkészített két újabb tervezettel is az iskola létrehozása körüli nézeteltéréseket próbálták tisztázni, a városháza jegyzője, Szövérfi László azonban az ülésen leszögezte, a javaslatokat törvénytelennek tartja, ezért nem is írta alá a dokumentumokat. A szövetségi frakciónak egyébként Kolozsvár volt alpolgármestere, Horváth Anna is segített, aki szerdán részt vett a rendkívüli tanácsülésen is.

A DNA – mint ismeretes – tavaly november elején indított eljárást Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ştefan Someşan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen, mert szerinte annak ellenére járultak hozzá a Római Katolikus Teológiai Gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában az iskola nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az igazgató elleni eljárás hónapokra ellehetetlenítette a tanintézet működését. A Maros megyei tanfelügyelőség február végén arról rendelkezett, hogy a vizsgálat miatt bizonytalan jogi helyzetűnek vélt tanintézet nem vehet fel diákokat a cikluskezdő osztályokba.