Összeférhetetlenség: visszavonta Márton Árpád a vitatott javaslatot

Balogh Levente 2017. április 19., 22:26

Visszavonta Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakciójának helyettes vezetője a büntető törvénykönyvhöz benyújtott módosító javaslatát a rokoni kapcsolatokra vonatkozóan.

Ezt az indítvány csak abban az esetben minősítette volna összeférhetetlenségnek, ha valaki valamely rokona számára úgy hoz anyagi hasznot hozó döntést, ha az sérti a közérdeket. A Btk. 301. cikkelyéhez két hete benyújtott javaslat értelmében azon közhivatalnok tettét, aki hivatali teendői teljesítése során olyan cselekedetet valósított meg, amely révén saját maga, házastársa vagy második fokozatú rokona anyagi haszonhoz jutott, és ezzel közérdeket sértett, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik, és három évre eltiltják a közhivatal viselésétől.

Vagyis ahhoz, hogy az illető felelősségre vonható legyen, bizonyítani kell, hogy tettével – például egy rokona alkalmazásával – közérdeket sértett. Ha ez nem sikerül, akkor elvileg bármely rokon probléma nélkül alkalmazható. A jelenlegi változatban az szerepel, ha az érintett olyan döntések meghozatalában vett részt, amelyek nyomán ő vagy családtagjai, illetve olyan személyek, akikkel az előző öt évben kereskedelmi vagy munkaviszonyban állt, közvetlenül vagy közvetett módon anyagi haszonra tettek szert.

A javaslat visszavonásáról az alsóház jogi bizottságának keddi ülésén született döntés, miután a plénum a javaslatok tisztázása végett múlt héten visszaküldte a tervezetet a testületnek. Márton a keddi ülésen bejelentette: azért vonja vissza a javaslatot, mert a jelek szerint „senki nem értett meg belőle semmit\". Rámutatott: a honatyák jogállásáról szóló törvény eleve tiltja a rokonok alkalmazását. Az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője ugyanakkor megjegyezte: ez igaz ugyan, de más közhivatalnokokat ettől még kedvező helyzetbe hozott volna a módosítás.

Eugen Nicolicea, a jogi bizottság elnöke közölte: Márton Árpád azért vonta vissza a javaslatot, mivel látta, milyen sajtóvisszhangot keltett, hogy egyesek nem tudják, mi a a közérdek sérelme. Rámutatott: a bizonytalanság megelőzése érdekében tett le a módosításról, ezzel az ügy lezártnak tekinthető. Egy másik javaslat értelmében egyébként az összeférhetetlenséget hivatali tisztség egyes személyek kedvező helyzetbe hozására történő felhasználására módosítanák.