Bírósághoz fordultak a pólószövetség tisztújításával elégedetlen klubok

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. április 19., 22:17

A Nagyváradi Crișul nem vesz részt a férfi vízilabdázók Román Kupáján, és hetedmagával bírósághoz fordult a hazai sportági szövetség korábbi tisztújító közgyűlésének igazságtalannak tartott választási eredménye miatt.

Nem vesz részt a férfiak Román Kupájáért kiírt tornán a Nagyváradi Crișul élvonalbeli vízilabdacsapata, továbbra is tiltakozva a szövetség februári tisztújító közgyűlésének eredménye ellen. Mint ismeretes, a romániai póló utánpótlását biztosító Körös-parti klub egyike azoknak az elégedetlen hazai egyesületeknek, amelyek még márciusban panaszt emeltek a sportminisztériumnál, amiért szerintük a választásokat olyan klubok szavazatai befolyásolták, amelyeknek nincs tulajdonképpeni tevékenységük a sportágban. Új választást szorgalmazva fordultak a szaktárcához, ám az úgy ítélte meg, hogy a Román Vízilabda-szövetség független entitás, ezért nincs beleszólása az ügybe.

„Felettébb érdekes választ adtak” – fűzte hozzá a Krónikának Ionel Bungău, a Crișul elnöke, megjegyezve, hogy a szövetség minisztériumi költségvetésben részesül, és a közgyűlést is felügyelte. A klubvezető hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezzel még nem zárult le a tiltakozásuk, mert hetedmagukkal bírósághoz fordultak jogorvoslatért.

Ilyen helyzetre már létezik precedens, hiszen mint arról beszámoltunk, a Román Teniszszövetség a sportminisztérium javaslatára elhalasztotta áprilisi tisztújító közgyűlését, mivel 346 tagja közül 292 szavazati jog nélkül maradt, amióta a regnáló elnök, George Cosac kihívója, Marius Vecerdea pert nyert tagsági kérdésben. A Nagyszebeni Open torna tulajdonosa azért fordult a bírósághoz, mert a szavazati joggal rendelkező tagok közül nem mindenkinek volt sporttevékenysége, meglátása szerint csak azért voltak a szövetségben, hogy az aktuális vezetőség érdekeit támogassák.
„Ez már bevett gyakorlat a romániai sportban” – figyelmeztetett most Bungău.

Közölte, hogy minden szükséges okiratot iktattak a bíróságon, amelytől kedvező ítéletet remélnek. Ám addig is a lehetőségeikhez mérten tiltakoznak mindenki belátása szerint. Így például a perhez csatlakozó Nagyváradi VSK részt vesz a Román Kupán. „Mi szeretnénk különválasztani a sportot a papírügyektől” – magyarázta lapunknak a klubelnök Șerban Sere. A VSK címvédőként utazik majd el Bukarestbe az április 28–30-ei tornára, hogy a Dinamóval és a Kolozsvári Polival teljes B csoport körmérkőzésein az elődöntőbe, ott pedig a fináléba jutásért harcoljon. Az A trióban a Steaua, a Sportul Studențesc és a Rapid szerepel. Mint látszik, az Arad csapata sem nevezett be a kupatornára, ám a Maros megyeiek pénzügyi megfontolásból már tavaly is távol maradtak ettől a küzdelemtől.

Mint ismeretes, a román vízilabda-szövetség elnöki tisztségéért zajlott küzdelemben a Dinamo színeiben 1998-ban visszavonult, azóta rendőrként és jogászként dolgozó 49 éves egykori pólós, Călin Găvruș négy szavazattal legyőzte Bogdan Giambașut. Mihai Ragea és Florian Niță alelnök lett, míg a vezetőtanácsba Bogdan Cojocariu, Răzvan Păltineanu, Gelu Lisac és Fülöp Tamás került be, ezért az élvonalbeli pontvadászatban szereplő klubok úgy érzik, hogy nincsenek megfelelően képviselve a szövetségben. Korábban már visszalépéssel fenyegetőztek, a Sportul–VSK bajnoki meccsen pedig fehér karszalaggal és a medence szélére kifeszített „Igazságot a vízilabdának” feliratú molinóval tiltakoztak.