Zenével ünneplik a reformációt

Simon Virág 2017. április 19., 18:30

Első alkalommal szerveznek húsvéti ifjúsági zenefesztivált Marosvásárhelyen szombaton, a reformáció 500. évfordulója alkalmából a gyülekezetek zenecsoportjai lépnek fel.

Ifjúsági zenefesztivállal szeretnének csatlakozni a maros-mezőségi református egyházmegye lelkészei az 500 éves reformáció megünnepléséhez. Szombaton a marosvásárhelyi Kultúrpalotában színes programkínálattal várják az érdeklődőket. Újévkor az Égjen a láng elnevezésű eseményen gyűlnek össze a fiatalok és idősebbek, adventkor is van zenefesztivál a megyében, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a keresztyének legnagyobb ünnepéhez, a húsvéthoz kapcsolódóan szervezik meg a találkozót.

Les Júlia beosztott lelkész elmondta, első alkalommal kizárólag az egyházmegyéhez tartozó gyülekezetekben működő zenecsoportokat hívták meg fellépni. Koncertezik a Szabadi úti kórus, a mezőkölpényi fiatalok előadják a Tékozló fiú című előadást, fellép a mezőpaniti Szela, az udvarfalvi Reménység, a csittszentiváni IMM-PRO, a Felsővárosi Kiskorál és a Szabadság utcai Gordonka. A fesztiválon való részvétel egyik feltétele az volt, hogy a református énekeskönyvben szereplő énekek közül egyet „zenésítsenek” meg és adják elő a fellépők.

„Minden csapat nyitott volt erre a kérésre, ennek nagyon örülünk, mert fontosak a zsoltáraink, énekeink és az is, hogy új hangszerelésben, modernebb zenével is hallhassuk őket. Azt szeretnénk, hogy amint Jakab István esperes fogalmazott, ez egy fiatalos zenefesztivál lenne, de nemcsak fiataloknak. A visszajelzések alapján arra számítunk, hogy a gyülekezetekből nemcsak az ifjak, hanem a középkorúak és az idősebbek is eljönnek a Kultúrpalotába” – részletezte Les Júlia. A rendezvényre a belépés ingyenes, helyjegyek előzetesen az egyházmegye lelkészi hivatalaiban és esperesi hivatalában kaphatók, illetve a fennmaradt helyek függvényében a helyszínen igényelhetők. A húsvéti zenefesztiválon összegyűlt perselypénzt Pataki Borókának, a bogártelki református lelkész kislányának orvosi kezelésére ajánlották fel.