Rozmaringos, gombás, töltött – húsvéti finomságok bárányhúsból

Krónika 2017. április 15., 06:44

Töltött bárány, báránybelsőségből készült fasírt, bárányborda kelbimbós gombasalátával, rozmaringos báránysült.

Fotó: Pinti Attila


Töltött bárány

Hozzávalók: 1 negyed bárány (itt egy 7 kg-os bárány negyede), 8 főtt tojás, 8 nyers tojás, 1 nagyobb fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 2 szelet fehér kenyér, 1,5 dl tej, 1 tüdő vagy máj (el is maradhat), petrezselyemzöld, só, bors, pirospaprika a sütéshez.

Elkészítés: A 8 tojást keményre főzzük. A bárányszegy felső részét óvatosan elválasztjuk a bordás résztől, hogy a tölteléknek helye legyen. (Ha frissen vágott a bárány, ezt megtehetjük az ujjunkkal vagy egy tompa késsel.) Ha már kifagyott a zsírja, akkor leforrázzuk, hogy könnyebben le tudjuk választani a felső réteget. Besózzuk kívül-belül, és félretesszük, amíg a töltelék elkészül. A 2 szelet kenyeret megáztatjuk a tejben. A tüdőt 5 percig főzzük, megtisztítjuk a hörgőktől, ledaráljuk az áztatott kenyérrel, hagymával, fokhagymával, füstölt szalonnával.

Hozzáadjuk a 8 felvert nyers tojást, sót, borsot és a petrezselyemzöldet. Ekkor óvatosan elvegyítjük a kockára vágott 8 főtt tojással és 1-2 evőkanál olajat is tehetünk a töltelékbe. Ha túl nagy a lyuk a bárányon, előzőleg bevarrjuk, és csak akkora rést hagyunk, hogy egy kanállal belekanalazzuk a tölteléket, majd ezt is bevarrjuk. Megszórjuk paprikával, egy kevés olajjal átdörzsöljük, hogy mindenhol szép piros legyen. Olajat és vizet öntünk az edénybe, letakarjuk alufóliával, betesszük az előmelegített sütőbe és kb. 2 órát sütjük. Ha nem akarunk alufóliát használni, akkor gyakran meglocsoljuk az edényben lévő olajos vízzel. A vizet időnként pótoljuk.

Báránybelsőségből készült fasírt

Hozzávalók: 1 kilónyi báránybelsőség és hús, 2 db tojás, 3 db főtt tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 3 db zöldhagyma, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 ek. napraforgóolaj.

Elkészítés: A bárány belsőségeit és a húst megpucoljuk, felvágjuk, és megfőzzük, majd hagyjuk hűlni. Közben megfőzzük a 3 tojást keményre, és megdinszteljük a hagymát. Ledaráljuk a belsőségeket és a hagymát is. A tojást apróra vágjuk fel. Összekeverjük a belsőségeket a 2 nyers tojással, a hagymával, a 3 főtt tojással, a sóval és borssal. Hosszúkásra formázzuk, alufóliába tesszük, és előmelegített sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni, sőt megdermedni, ha lehet másnapig.

Bárányborda kelbimbós gombasalátával

Hozzávalók: 400 g csiperkegomba, 800 g bárányborda (fejenként 200 g, kb. 3-4 db), 20 db kelbimbó (fejenként 5 db), 4 ek. olívaolaj, 8 gerezd fokhagyma, 1 csokor rozmaring, só ízlés szerint, bors ízlés szerint.

Elkészítés: Készítsünk páclét az olívaolajból, apróra vágott rozmaringból, sóból, borsból, zúzott fokhagymából. A báránybordaszeleteket ebben a páclében hagyjuk állni egy éjszakát. A kelbimbót és a gombát sózzuk, borsozzuk, és pároljuk meg. Tálalás előtt forgassuk meg olívaolajban. A húsokat grillezzük 5-6 percig, majd a gombás-kelbimbós körettel frissen tálaljuk.

Rozmaringos báránysült

Hozzávalók: 1,5 dkg bárányhús (báránycomb), 3 szál rozmaring, 5 gerezd fokhagyma, 1 db citrom, 1 ek. olívaolaj, 4 közepes fej hagyma, só ízlés szerint.

Elkészítés: A fokhagymát meghámozzuk és kettévágjuk, hogy ék formájú darabokat kapjunk belőle. A rozmaringág végét megfogva, lehúzzuk a leveleket és apróra vágjuk. A citromot megmossuk és lereszeljük a héját. A húst éles késsel megszúrkodjuk, és az így keletkező résekbe egyenletesen elosztva beletesszük a fokhagymadarabokat. Az apróra vágott rozmaringot, reszelt citromhéjat, a citrom levét és az olajat összekeverjük és ezzel a páccal alaposan bedörzsöljük a húst. Jól záródó edényben hűtőbe téve a citromokkal és a rozmaringág fás részével legalább 2 órára, vagy egy éjszakára is bepácoljuk. A húst kivesszük a pácból, és alaposan megsózzuk. Megtisztított és negyedekre vágott lilahagymával együtt serpenyőbe tesszük és alufóliával letakarjuk. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 1-1,5 óra alatt szép pirosra sütjük. Tálalás előtt legalább 10 percet pihentetjük a húst.