Legalább 170 millió tojást vásárolnak húsvétra Romániában

Gyergyai Csaba 2017. április 14., 22:55

Románia lakossága 170-180 millió tojást vásárol a húsvéti ünnepek alkalmával, 50 százalékkal többet, mint egy átlagos hónapban.

Fotó: Boda L. Gergely

A tojás ára egyébként 15-20 százalékkal csökkent az év elejétől. „A tenyésztőknél jelenleg 26-28 baniba kerül egy tojás áfa nélkül, ami 15-20 százalékos árcsökkenést jelent decemberhez és januárhoz képest. Nagyobb a kínálat, mert megjelentek a háztáji tojások is, az árak pedig túl alacsonyak, ez pedig nem nagyon segíti a tenyésztőket” – nyilatkozta Ilie Van, a romániai baromfitenyésztők egyesületének elnöke.

Az idézett forrás szerint átlagosan 240-250 tojást fogyasztunk évente, ami 20-22 tojást jelent havi leosztásban, azonban húsvét hónapjában átlagosan 30 tojást is elfogyasztunk. Az egyesület elnöke szerint jelenleg mintegy 220-230 engedélyezett farm működik az országban, és nagyon sokan pályáznak európai uniós alapokra újabb farmok létrehozására vagy a meglévők felújítására. Ilie Van azt is elmondta, hogy míg az előző években a farmokról származó tojások aránya 25 százaléknyi volt a kereskedelemben és a többit a háztáji gazdaságokból lehetett megvásárolni, addig idén ez az arány 40-60. A háztáji tojások arányának 60 százalékra való csökkenése jól mutatja a falvak elnéptelenedését, a fiatalok elköltözését.

Románia évente mintegy 200 millió tojást exportál az Európai Unióba, főként a nyári időszakban, de a feldolgozott tojásokra is egyre nagyobb a kereslet. Ezt tojáspor vagy folyékony tojás formájában viszik külföldre az élelmiszeripari nagyvállalatok számára. Olaszországban a tojások 50 százalékát dolgozzák fel, míg Romániában ez az arány csak öt százalékot tesz ki. Az egyesület elnöke azt is elmondta hogy míg az EU-ban forgalmazott tojások 75 százaléka 3-as besorolású, azaz ketrecben nevelt tyúkoktól származik, addig Romániában ez az arány csak 60 százalék. A baromfitenyésztők egyesületéhez tartozó mintegy 200 farm adja az ország tojáskészletének 85-90 százalékát, az éves termelés eléri az 1,36 milliárd darabot.