Élőben követhetők a magyarfenesi gólyák mindennapjai

Krónika 2017. április 13., 10:27

Ettől a héttől élőben követhetők a Kolozs megyei Magyarfenes egyetlen gólyafészkének történései az interneten, a http://clujbird.ro honlapon.

Fotó: Boda L. Gergely

A honlapot az Apáthy István Egyesület és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Biológia és Ökológia Intézete létesítette és működteti. Az éjjel is látó kamera segítségével 2015-ben egy kolozsvári vörös vércse család mindennapjaiba nyert betekintést a közönség. A kamera mostani felszerelését az áramszolgáltató vállalat (Electrica Distribuție Cluj) illetékesei, és a gólyafészek környékén lakó magyarfenesi önkéntesek segítették.

A román, magyar és angol nyelvű honlap működtetői azt tűzték ki célul, hogy az élőképek mellett rövid bejegyzésekben is rögzítik a gólyafészek eseményeit. Céljuk, hogy az érdeklődők a gólyákon keresztül a természetet is jobban megismerhessék. Hasonló kamerák Maros, Szeben és Temes megyében működnek.

A honlapon közzétett tájékoztatás szerint a magyarfenesi gólyafészekbe március 22-én tért vissza a hím gólya, és több mint két héttel később, április 8-án érkezett melléje a tojó.

A fészekben április 11-én hajnalban jelent meg az első tojás, de sajnos két napra rá ki is gurult a fészekből, a fészket elfoglalni kívánó idegen gólyákkal vívott csetepaté közben. Az ornitológusok feltételezése szerint a tojást lerakó tojó otthagyta a párját vagy baleset érhette, ezt követően a magányosan maradt hím másik párt fogadott magának az újonnan érkezett tojók közül.