Mentőöv a kormánytól a tejtermelőknek

Gyergyai Csaba 2017. április 07., 20:23

Segítséget nyújt a tejhasznú szarvasmarha-fajták tenyésztőinek a kormány: a Grindeanu-kabinet legutóbbi ülésén tizenegymillió eurós támogatásról döntött, az igényléseket május 2-áig várják.

Fotó: Pál Árpád

Tizenegymillió eurós rendkívüli támogatásban részesülnek a tejhasznú szarvasmarhafajták tenyésztői – erről döntött szerdán a kormány. Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a támogatás az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból biztosított 5,4 millió euróból és egy ennek megfelelő összegű állami finanszírozásból áll össze. Erre az intézkedésre az oroszországi embargó miatti veszteségek és a Kínától érkező megrendelések csökkenésének kárpótlására volt szükség.

A mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint támogatásban azok a gazdák részesülhetnek, akik legkevesebb három-, legtöbb kilencfős szarvasmarha-állománnyal rendelkeznek, és legkevesebb 4 tonna tejet értékesítettek 2015. április 1. és 2016. március 31. között. A kéréseket a megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségekhez (APIA) lehet benyújtani május 2-áig, a minisztérium azt ígéri, a támogatásokat június 30-áig eljuttatják az igénylőkhöz.

Daea: túl kevesen igényeltek támogatást
A 2017-re vonatkozó támogatások kifizetése nagymértékben függ attól, hogy mennyien kérelmezték a támogatást, márpedig jelenleg elégtelen számú támogatási igénylést nyújtottak be az állattartók – jelentette ki Petre Daea mezőgazdasági miniszter. A határidő május 15-én jár le, és eddig a jogosultak mintegy 40 százaléka nyújtotta be az igényt a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségekhez (APIA). Ez véleményem szerint elégtelen” – mondta a miniszter. Daea szerint a határidőt azért kell betartani, hogy az ellenőrzéseket október elsejéig be tudják fejezni, és október 15-étől megkezdődhessen az előlegek kifizetése.

A romániai tejtermelők hónapok óta kérik a mezőgazdasági minisztérium segítségét, a gazdák érdekvédelmi szervezetei pedig többször is felhívták a hatóságok figyelmét arra, hogy rendkívüli támogatás nélkül a romániai tejpiac a csőd szélére kerülhet. Az Eurostat egyébként már korábban rámutatott: a romániai gazdák a megtermelt tejmennyiség alig 22 százalékát tudják eladni a feldolgozóknak, és azt is nevetségesen alacsony áron.

A felmérés rámutatott arra is, hogy a tej felvásárlási árához képest közel négyszeres áron kerülnek az üzletláncok polcaira a tejtermékek. Míg a termelőktől 1–1,5 lejes áron vásárolják fel a nyers tej literjét a feldolgozók, a nagyáruházak és kisboltok polcairól közel 5 lejért juthatnak hozzá egy liter tejhez a vásárlók.

A romániai tejfeldolgozók szövetsége arra hívta fel a figyelmet, hogy a Romániában előállított tejtermékek fogyasztása 2016-ban mintegy 25 százalékkal csökkent a korábbi évhez képest. A visszaesést a szakemberek azzal magyarázzák, hogy Oroszország megtiltotta az uniós mezőgazdasági termékek importját, így a hazai piacot elárasztották a sokkal olcsóbb európai termékek.