Gyimesi hímes tojások versenye

Kömény Kamilla 2017. április 06., 14:41

A hagyományok megélése, a népi tudás fiataloknak való átadása céljával szerveznek hímestojás-versenyt és -kiállítást a Bákó megyei Gyimesbükkben vasárnap. A legszebb írott tojásokat a közönség és Kakasi Zoltán néprajzkutató értékeli.

Fotó: Barabás Ákos

A legszebb gyimesi hímes tojást keresve második alkalommal szervezik meg az írott-tojás-versenyt és -kiállítást a Bákó megyei Gyimesbükkön vasárnap. Az idei esemény újdonsága, hogy nemcsak a gyimesbükkiek munkáit fogadják, hanem a Gyimes völgye minden lakójáét: felsőloki, középloki, kosteleki vagy gyimesbükki résztvevőkét – tudtuk meg Pál Pétertől.

A verseny egyik szervezője hozzátette, a jelentkezők öt-öt írott tojással nevezhetnek be legkésőbb vasárnap reggel kilenc óráig, ami után a szervezők előkészítik a tojásokat a szavazásra. Tíz órától délután három óráig várnak minden érdeklődőt az elkészült munkák megtekintésére, értékelésére. Közben két órától lehetőség lesz a helyszínen is tojásírásra. A jelenlévőkön kívül Kakasi Zoltán néprajzkutató is értékeli az elkészült alkotásokat, így a közönségdíjak mellett szakmai díjakat is kapnak a legügyesebbek. A két első díjas 800-800 lejt, a két második díjazott 400-400 lejt, a harmadik helyen végzők pedig 300-300 lejt vihetnek haza, amelyet a Xilopal Kft. biztosít – ismertette a szervező.

Pál Péter elmondta, azért szervezik meg idén is a megmérettetést, mert fontosnak tartják hagyományaikat, gyökereiket, illetve a népi tudásukat átadni a fiataloknak – az esemény pedig segít ebben. Kakas Zoltán néprajzkutató korábban elmondta, a gyimesi tojás piros alapú, ha más színeket is alkalmaznak a tojásfestők, az már nem hagyományos gyimesi tojás. A maratás technikája pedig inkább a székelyföldi tojásokra jellemző, nem a gyimesire. A gyimesi tojások mintájában a geometrikus motívumok dominálnak, de természetesen vannak kivételek is. Jellemző motívum a töltött rózsa, csillag, esernyő, ördögtérgye, a gereblyés, a fésűs, a veszett utas és a dióbélszerű minták.

Az idei eseményt a helyi Degustárium csoport, a Gyimesi Kulturális és Sport Egyesület, a polgármesteri hivatal és a római katolikus, illetve ortodox plébánia szervezi, az összegyűlő tojásokat idén is jótékony célra használják fel. Mint arról korábban beszámoltunk, a gyimesbükkeik közül tavaly 112-en neveztek be a versenybe mintegy 560 tojással. További 120 tojást ajánlottak fel a helyiek, amelyek a versenyben lévőkkel együtt kiállításra, később pedig eladásra kerültek. A befolyó összegből a bükki és a tarhavasi iskolának egy-egy 800 lej értékű szintetizátort vásároltak, a Dani Gergely Általános Iskola számára pedig egy pianínó vásárlására ajánlottak fel 2000 lejt. Az utóbbi iskola azért kapott jelentősebb összeget, mert a diákjai népviseletbe öltözve segítették Pál Pétert a tojások értékesítésében.