Europa Nostra-díjat kapott Kallós Zoltán néprajzkutató

Krónika 2017. április 05., 13:43

Kallós Zoltán erdélyi néprajzkutató, népzenegyűjtő lett az Európai Unió Kulturális Öröksége díj, az Europa Nostra-díj egyik idei kitüntetettje – közölte Sógor Csaba EP-képviselő. Korábban Kovács Piroska tanár és Torockó részesült az elismerésben.

Fotó: Biró István

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra szerdán hozta nyilvánosságra a kulturális örökségvédelem terén legnevesebbnek számító uniós elismerés 2017. évi kitüntetettjeit. A kulturális örökségvédelem terén végzett kutatásaik, figyelemfelkeltő és értékmentő munkájuk, tudatosító és oktatói tevékenységük elismeréseként 18 országból összesen 29 díjazott részesült az elismerésben.

A díjra Európa-szerte 39 országból – civil szervezetektől és egyéni jelölések alapján – 202 jelölés érkezett, amelyek közül egy független, szakértőkből álló bírálóbizottság választotta ki a nyerteseket. Kallós Zoltánt Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő jelölte a kitüntetésre. Romániából idén a balázsfalvi Kultúrpalota is Europa Nostra-díjban részesült állagmegőrzés kategóriában.

Gratulált a díjazottaknak többek között Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. Szerinte a kitüntetettek eredményei mutatják, hogy milyen sok európai polgár igyekszik őrizni és védeni kulturális örökségét, tevékenységük pedig rávilágít arra is, hogy a kulturális örökségnek milyen nagy szerepe van a mi életünkben és tevékenységünkben. „Ma, amikor Európának több társadalmi problémával is szembe kell néznie, a kultúrának létfontosságú szerepe van abban, hogy segítsen felhívni a figyelmet a közös történelmünkre és értékeinkre, illetve elősegítse a tolerancia, a közös megértés és a társadalmi kohézió fejlődését. 2018-ban a Kulturális Örökségvédelem Éve lehetőséget nyújt arra irányítani a figyelmet, ami bennünket, európai polgárokat összeköt: a mi közös történelmünkre, kultúránkra és örökségünkre\" – jelentette ki Navracsics Tibor.

 

Plácido Domingo világhírű operaénekes, az Europa Nostra-díj bizottságának elnöke elmondta, az idei kitüntetettek most már abba a kiválasztott, 450 főt számláló körbe tartoznak, akiket figyelemre méltó tevékenységükért az elmúlt 15 évben az Europa Nostra és az Európai Bizottság díjazott. Hozzátette, minden díjazott munkája azt bizonyítja, hogy az örökség egy fontos eszköze a fenntartható gazdasági fejlődésnek, a társadalmi kohéziónak és egy befogadóbb Európának. „Az Európai Unió vezetőinek 2018-ban meg kell ragadniuk azt a történelmi lehetőséget, amelyet a Kulturális Örökségvédelem Éve nyújt majd annak érdekében, hogy minél többen felismerjék az örökségekben rejlő előnyöket és azokat az alapvető értékeket, amelyek képesek országokat, közösségeket és kultúrákat összehozni Európában és azon túl\" – nyilatkozta Plácido Domingo.

Az Európai Unió Kulturális Örökség díj/Europa Nostra-díj 2017-es díjazottjait egy nagyszabású esemény keretében ünnepelik majd, amelynek házigazdái Navracsics Tibor és Plácido Domingo lesznek. Az ünnepségre 2017. május 15-én Finnországban, a turkui Szent Mihály Templomban kerül sor. A díjátadó ceremóniára 1200 vendéget várnak, örökségvédelmi szakembereket, önkénteseket és támogatókat Európa különböző országaiból, illetve vezetőket az EU-intézmények felső köréből, a fogadó országból és más tagállamokból is.

Az Europa Nostra-díjat 2002-ben hirdette meg az Európai Bizottság, az Europa Nostra szervezettel partnerségben. A díj az örökségi értékek megőrzésével-helyreállításával, kezelésével, kutatásával, a vele kapcsolatos oktatással és képzéssel foglalkozó legjobb gyakorlatokat-példákat ismeri el és mutatja fel. Ily módon hozza közelebb a kulturális örökséget Európa polgáraihoz, és mozdítja elő a kulturális örökségnek, mint az európai társadalom és gazdaság stratégiai forrásának a még erőteljesebb elfogadottságát.

A 91. életévét március 26-án betöltő, kétszeres Kossuth-díjas Kallós Zoltán idén március 15-én Kossuth Nagydíjat vehetett át a budapesti Parlamentben a nemzeti ünnep alkalmából. A néprajzkutató példaértékű életútja során őseink hagyatékának, népi kultúránk legszebb kincseinek továbbörökítése mellett a szórványvidéken élő magyar gyermekek anyanyelvének és kultúrájának megőrzését is odaadóan szolgáló értékmentő munkája, valamint az erdélyi és az anyaországi táncházmozgalom elindításában és fenntartásában vállalt szerepe elismeréseként részesült a Kossuth Nagydíjban.

Különben az örökségvédelem területén nyújtott kiemelkedő szolgálatért 2012-ben a máréfalvi (Hargita megye) Kovács Piroska nyugalmazott tanár, néprajzkutató részesült Europa Nostra-díjban. Az indoklás szerint Kovács Piroska egy kis közösség tanáraként életéből több mint 40 évet szentelt a múlt tárgyi emlékeinek számbavételére és megőrzésére. 1999-ben a Fehér megyei Torockó is Europa Nostra-díjat kapott a kulturális örökség megőrzéséért.

nyugalmazott tanárnak, néprajzkutatónak - a Transindex.ro portálról
„Gratulálok a díjazottaknak. Eredményeik mutatják, hogy milyen sok európai polgár igyekszik őrizni és védeni kulturális örökségét. Tevékenységük rávilágít arra is, hogy a kulturális örökségnek milyen nagy szerepe van a mi életünkben és tevékenységünkben. Ma - amikor Európának több társadalmi problémával is szembe kell néznie - a kultúrának létfontosságú szerepe van abban, hogy segítsen felhívni a figyelmet a közös történelmünkre és értékeinkre, illetve elősegítse a tolerancia, a közös megértés és a társadalmi kohézió fejlődését. 2018-ban a Kulturális Örökségvédelem Éve lehetőséget nyújt arra irányítani a figyelmet, ami bennünket, európai polgárokat összeköt: a mi közös történelmünkre, kultúránkra és örökségünkre. Az Európai Bizottság a továbbiakban is támogatja a díjat, illetve a Kreatív Európa programon keresztül egyéb örökségvédelmi projekteket is” – mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. - See more at: http://rmdsz.ro/sajtoszoba/hir/kallos-zoltan-elnyerte-az-europai-unio-kulturalis-orokseg-dijat-a-2017-es-europa-nostra-dijat#sthash.QpdH6D3N.dpuf