Markó Attila megunta a többszöri vádemelést

Rostás Szabolcs 2017. április 02., 15:19

Saját bevallása szerint Markó Attila megunta és belefáradt annak bizonygatásába, hogy senkitől nem kapott kenőpénzt kártérítési ügyekben és hogy nem ismeri a felértékelőket, valamint a kérelmezőket.

Fotó: The Russian Times

Az RMDSZ volt parlamenti képviselője azután vallott erről, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a napokban újabb ügyben emelt vádat ellene a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának volt tagjaként.

Közösségi oldalán közzétett bejegyzésében a Magyarországra szökött egykori államtitkár leszögezte: semmilyen törvény nem írt elő olyan kötelezettséget, hogy valamennyi kártérítési dossziét tüzetesen át kell vizsgálnia, hogy ismernie kell a nemzetközi felértékelési szabályokat (ez szerinte a szakapparátus és a hivatásos felértékelő kötelessége és kizárólagos felelőssége), hogy szakmai szempontból cenzúrázza egy hivatásos ingatlanfelértékelő szakvéleményét.

„Meguntam és elfáradtam már állandóan üvölteni, hogy a hivatali visszaélés bűntettének egy lassan már egy éve alkotmányellenesnek minősített rendelkezésével rúgnak sorozatosan belém, hogy gyakorlatilag egyetlen bűnöm az, hogy a kártérítési bizottság tagja voltam – amit azért vállaltam el, hogy legyen legalább egy olyan tag, aki azért került oda, hogy a Neamț, Arges, Prahova vagy Ialomița tömeges kárpótoltjai mellett a magyar lakosságú megyékből származó magyar emberek jogos kérelmei ne a hivatalnokok fiókjainak, raktárainak mélyén porosodjanak\" – írta a volt képviselő.

Az újabb vádirat keretében a DNA azt állítja, a kártérítési bizottság hét, bíróság elé küldött tagja több mint hatmillió lejes kárt okozott a román államnak azáltal, hogy a piaci értéknél háromszor nagyobb kártérítést ítélt meg egy, a kommunizmus idején államosított 1250 négyzetméteres telekért. Markót 2014-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatása miatt, majd további restitúciós ügyekben is vádat emeltek ellene.