Nem bújnak báránybőrbe – Fokozott ellenőrzések húsvét előtt

Bíró Blanka 2017. március 30., 13:09

Elkezdődnek a hagyományosnak számító ellenőrzések az élelmiszerboltokban, a vágóhidakon és a piacokon. A húsvét előtti időszakban több ezer bárányt „áldoznak fel”, az erre vonatkozó jogszabályok nem változtak.

Fotó: Mihály Csaba

Fokozottan ellenőrzik az élelmiszerboltokat, a piacokat és a húsfeldolgozókat az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság munkatársai a bárányvágási „idényben\", a húsvét előtti hetekben – hívta fel a figyelmet Sikó Barabási Sándor. Az igazgatóság háromszéki vezetője a Krónikának elmondta, az elkövetkező időszakban a szállítást is sokkal szigorúbban ellenőrzik: az április 15-áig tartó akció keretében szúrópróbaszerűen állítják meg majd az olyan járműveket, amelyekkel élő állatot, vagy feldolgozott hústermékeket szállítanak.

A főállatorvos elmondta, idén is engedélyezik a bárány hagyományos módon történő levágását, de csak abban az esetben, ha az állatot szűk családi körben fogyasztják el. Az értékesítésre szánt bárányokat kizárólag engedélyezett vágóhidakon lehet levágni, és minden állatnak kell legyen azonosító fülszáma. Kivételes esetekben a polgármesteri hivatalok kérhetik átmenetileg berendezett vágópontok engedélyeztetését, ezeknek azonban meg kell felelniük a hatályos higiéniai előírásoknak, és biztosítani kell az állatorvosi felügyeletet is a vágások idejére.

A hivatalosan értékesített bárányhúson kötelező módon állatorvosi pecsét kell szavatolja, hogy a hús eredete ismert, fogyasztása biztonságos. Kihágásokért súlyos pénzbírság jár, a törvénytelenül működtetett vágóhidakat pedig be is zárják. Háromszéken egyébként mintegy harmincezer bárányt vágnak le húsvétra, s a gazdák szerint a tavalyi árhoz képest idén valamivel drágább lesz az élő bárány kilója: 10 lej helyett csak 12-14 lejt fognak elkérni érte az árusok, a levágott állat kilójáért pedig 20-22 lejt kérnek.