Kávéízű makkitalt fejlesztettek ki Kolozsváron

Bede Laura 2017. március 30., 13:00

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem egyik diákja feltalálta azt a makkból készült italt, amely helyettesítheti a kávét, és méregtelenítő hatása van.

Fotó: Pál Árpád

Ioana Cozma negyedéves egyetemi hallgató az ital elkészítéséhez már ősszel begyűjtötte a vöröstölgymakkot. „Én nem fogyasztok kávét, ezért arra gondoltunk, hogy kifejlesztünk egy, a kávéhoz hasonló italt, a babokat makkal helyettesítve. A folyamat során a makkot 200 fokon megpörköljük, ledaráljuk, és így jutunk hozzá a makkporhoz. Egy kutatás során jöttünk rá arra, hogy a makkot 20 percig kell pörkölni 200 fokon ahhoz, hogy hasonlítson az íze a kávéhoz” – mondta a diáklány.

Hozzátette, ezt a port egy készülékbe helyezve, vízzel feltöltve és megfőzve a végeredményhez jutottak. „Az általunk kifejlesztett ital nem tartalmaz koffeint, de helyettesítheti a kávét, mert gazadag A és E vitaminban, valamint méregtelenítő hatása van. A kávéhoz hasonlóan keserű íze van, cukorral és tejjel fogyasztható. Az italt nemrég bemutattuk Kolozsváron, a felfedezések termében, a ProInvent-ben” – részletezte Ioana Cozma, akinek a diplomamunkája részét képezi a kutatás.

„A makk a tölgy termése, a legrégebbi idők óta az állatok élelmezésére használják, de teát is szoktak belőle főzni. A pörköléssel olyan italt nyertünk belőle, amelynek az íze nagyon hasonlít a kávéhoz” – fejtette ki Vlad Mureşan szakdolgozat-felelős. Hozzátette, az előállított ital olcsóbb, mint a kávé, mivel a makkhoz mindenki könnyen hozzáférhet. A kutatók a jövőben azt szeretnék bebizonyítani, hogy az új ital segít a rák és öregedés megelőzősében, valamint csökkenti a szívmegbetegedés kockázatát.