A Kék bálna miatt lett öngyilkos egy Dâmboviţa megyei fiú?

Bede Laura 2017. március 28., 12:25

Vizsgálatot indított a Dâmboviţa megyei rendőr-főkapitányság annak kiderítésére, összefüggés van-e a Kék bálna elnevezésű internetes „játék" és egy tizenegy éves gyermek öngyilkossága között.

Fotó: Gecse Noémi

A Dâmboviţa megyei Nucet községben hétfőn találták meg a fiú holttestét házuk padlásán; a gyermek felakasztotta magát. A rendőrök nem találtak búcsúlevelet, vagy más, a gyermek tettére magyarázattal szolgáló üzenetet. Barátai elmondása szerint a tragédia előtt az áldozat összetörte a mobiltelefonját. Keddi közleményében a megyei rendőr-főkapitányság közölte, hogy bűnvádi eljárást indított a tragédia körülményeinek tisztázására, elsősorban annak megállapítására, mi vezette a gyermeket arra, hogy önkezűleg vessen véget az életének.

A rendőrség szerint a nyomozás eddigi szakasza feltárta, hogy a kisfiú rendszeresen használta a világhálót, és barátainak, osztálytársainak is elmondta, hogy bekapcsolódott egy virtuális játékba. Nem hivatalos információk szerint az áldozat érdeklődést mutatott a Kék bálna elnevezésű, a tinédzsereket öngyilkosságra buzdító internetes applikáció iránt, ám egyelőre nem bizonyítható, hogy összefüggés van-e a játék és az öngyilkossága között.

Az Oroszországból indult, több mint száz halálos áldozatot követelő veszélyes játék először akkor hívta fel magára a román hatóságok figyelmét, amikor öt jászvásári kisdiák egyik osztálytársuk biztatására hosszú percekig visszatartotta a lélegzetét, mire valamennyien kórházba kerültek. A 12-13 éves gyerekeket szinte fulladásba kergető diáklány elárulta, hogy az internetes oldalról származott az ötlet. További három román tinédzserről derült ki, hogy a Kék bálnát működtető f57 elnevezésű csoporthoz bekapcsolódva különböző kihívások elé állították őket, sőt kilépési szándéka miatt egy 19 éves fiút a mobiltelefonjára érkezett üzenetben megfenyegettek, holott nem tette nyilvánossá a telefonszámát.

A román rendőrség a múlt héten tájékoztató kampányt indított a fiatalok körében a tudatos internethasználat érdekében, arra figyelmeztetve a tizenévesek figyelmét: vigyázzanak, kivel kommunikálnak a világhálón, mert a virtuális barátságok halálosak lehetnek. Aggodalmuknak adtak hangot a fiatalokat öngyilkos magatartásra szólító játék terjedése miatt a romániai pszichológusok is, akik arra kérik a szülőket és a pedagógusokat, hogy legyenek éberek az ilyen típusú kihívásokkal szemben, és azonnal forduljanak szakemberhez, ha öngyilkossági hajlamra utaló jeleket fedeznek fel a környezetükben élő tizenéveseken.

Különben az internetes játék a román és a moldovai kormány múlt csütörtökön rendezett együttes ülésén is terítékre került. Nemzetközi összefogást szorgalmazva Pavel Filip, a Pruton túli volt szovjet tagköztársaság miniszterelnöke elmondta, a chișinăui hatóságoknak nemrég az utolsó pillanatban sikerült megmenteniük egy tizenöt éves lány életét, aki a Kék bálna mentorainak befolyására megpróbálta levetni magát egy szálloda tetejéről. A moldovai rendőrség közel háromszáz, a veszélyes csoporthoz csatlakozó tinédzsert tart nyilván, és sikerült azonosítaniuk négy játékvezetőt is.