Rózsaszín bálna: az új játék

Krónika 2017. március 27., 12:22

A közelmúltban felkapott, de már 2013-ban megjelent Kék bálna elnevezésű, öngyilkosságra buzdító internetes „játék” ellen tiltakozik egy, a Moldovai Köztársaságban élő, szociológiával és pszichológiával foglalkozó kutató.

Fotó: Pál Árpád

Az Oroszországból indult Kék bálna „kihívásának” lényege, hogy a tinik folyamatosan ártanak maguknak, például bálnát rajzolnak borotvával a lábukra vagy a karjukra, horrorfilmeket néznek, reggel 4.20-kor ébresztik magukat. A „játékvezető” arra szólítja fel őket, hogy másszanak fel egy magas épület tetejére, szigetelődjenek el családjuktól, társaiktól, lopjanak el valamit az üzletekből, stb. Az utasításokat mindig egy vezetőtől kapják, az ötvenedik napon pedig végezniük kell magukkal.

Az önpusztításra buzdító jelenség ellensúlyozására a moldovai szakember létrehozta a Rózsaszín bálna elnevezésű játékot, amely jó cselekedetekre ösztönzi a fiatalokat – közölte a Digi24. A kezdeményezést a romániai videokészítők is támogatják és népszerűsítik a közösségi oldalakon. A pozitív jelenség kihívásai többek között, hogy a tükörbe nézve elmondd, csodálatos vagy, kora reggel kocogj, mosolyogj rá egy idegenre, vagy viselkedj barátságosan a tömegközlekedési járműveken.