Búvártanfolyam indul Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2017. március 27., 12:14

A búvárszakma iránti nagy érdeklődésnek köszönhetően oktatóprogramot kezdeményez a világhírű búvár, Szabó Jenő által létrehozott sepsiszentgyörgyi Víz Alatti Kutatások Központja.

Fotó: Pál Árpád

A képzés elvégzése után nemzetközi búvárengedélyre lehet szert tenni, ezzel pedig jól fizető, külföldi állásokat pályázhatnak meg a végzősök. Szabó Jenő elmondta, nemcsak azoknak ajánlják a tanfolyamaikat, akik szabadidejükben, nyaraláskor szeretnének búvárkodni, hanem azoknak is, akik szívesen utaznak munkaadójuk költségén a világ egzotikus helyeire, Egyiptomba, Ausztráliába vagy épp a Maldív-szigetekre.

„A nemzetközi búvárengedéllyel víz alatti idegenvezetőként egyrészt jó fizetést kapnak a fiatalok, másrészt a repülőjegyet, a szállást és az étkezést is a munkaadó fizeti. A Sepsiszentgyörgyön induló képzésért részletekben havi 200 lejt kell fizetni, ezért a kevés jövedelemmel rendelkező vagy a zsebpénzből, ösztöndíjból élő egyetemistáknak is hozzáférhető. A fiatalok a gyakorlati oktatás árát le is dolgozhatják a Kovászna megyei Dálnok településen található My lake búvártóban például takarítással, a tó vizének tisztításával” – mondta Szabó Jenő.

Hozzátette, a dálnoki tó Európa egyetlen, búvárkodásra létrehozott mesterséges tava. A szervezők hasonló programot már indítottak Brassóban, ott húszan szerezték meg az engedélyt. A hamarosan induló sepsiszentgyörgyi képzésen az elméleti részt, a merülés alapjait az uszodában sajátítják el, majd a gyakorlati oktatásra a búvártóban kerül sor. A képzésen a tíz év fölötti gyerekek szülői felügyelettel vehetnek részt, felnőttek bármilyen korosztályból jelentkezhetnek.

Szabó Jenő és fia, a szintén búvároktató Kolos az érdeklődőknek múlt héten képeket is vetítettek a búvárkodásról. Szabó Jenő Kolozsváron született, de évek óta Háromszéken él, néhány éve a Discovery Channel is forgatott róla dokumentumfilmet. A nemzetközi szinten elismert búvár részt vett Jacques Ives Cousteau kapitány egyik expedíciójában, és a nevéhez fűződik Callatis elveszettnek hitt városának feltárása. Több expedíciót vezetett, búvárokat képez, tankönyvet írt, siketnémákat tanított víz alatti jelbeszédre, és ipari búvárkodással is foglalkozik. A Dálnokon létrehozott búvártava azért is egyedülálló, mert az ezer négyzetméteres, kilenc méter mély tóba halakat, vízi növényeket telepített, így a merülés rendkívül látványos.