Aranyérem a vb-cím mellé az óradnai kutyaszánhajtó katolikus papnak

Bede Laura 2017. március 23., 12:20

Első helyen végzett a szezon utolsó nemzetközi kutyafogathajtó versenyén a Beszterce-Naszód megyei Órad­nán szolgáló Kiss Attila római katolikus pap.

Fotó: Gecse Noémi

A hét elején aranyéremmel tért haza a szófiai nemzetközi kutyafogathajtó versenyről Kiss Attila óradnai római katolikus pap. „Ezzel a versennyel befejeződött az idény, most következik az edzési távok csökkentése és az őszi időszakra való felkészülés” – mondta el a Krónika megkeresésére Kiss Attila. Hozzátette, a következő szezon szeptember 1-jétől kezdődik, és a különböző megmérettetésekre összetett edzési tervet szokott kialakítani.

„A felkészülés első lépése a kutyák izomzatának felépítése rövid távú futással és nehéz súlyok húzásával. Ezután három-négy hetenként megduplázzuk az edzőtávot, így amire leesik az első hó, a kutyák már hét kilométereket futnak le. Ekkor még nem olyan gyorsak és kitartóak, de az első havazás után elkezdjük a gyorsasági tréningeket, amelyeknek köszönhetően sokat fejlődnek a kutyák” – részletezte a sportoló-plébános. Kiss Attila elmondta, az időben elkezdett edzés célja, hogy az európai versenyek és világbajnokságok idejére a szibériai husky kutyák a csúcsteljesítményt hozzák.

Az aranyérmes versenyzőnek jelenleg tíz kutyája van, a legidősebb 2009. szeptember 6-án született. Kiss Attila a Krónikának elmondta, tervei szerint benevez az európai dryland (kerekes) bajnokságra, de ezt megelőzően szeretne részt venni egy külföldi tesztversenyen. „Ha Isten megsegít, jelentkezek az európai bajnokságra, és ha minden jól alakul, akkor 2018-ban a svegi (Svédország) WSA Világbajnokságon (havas) is indulok, valamint lehetőség szerint a FISTC világbajnokságon is részt vennék” – fejtette ki lapunknak Kiss Attila, aki idén a február 16–19. között szervezett olaszországi FISTC sprint kutyaszánhajtó világbajnokságon első helyet szerzett hatkutyás szibériaihusky-fogattal.

„Szerettem Jack London-könyveket olvasni, általuk kedveltem meg a szibériai husky kutyákat. Az egyik barátom ilyen fajtát tartott, és 2004-ben, amikor pappá szenteltek, vásároltam két kiskutyát tőle. Később megismerkedtem Both Lászlóval, aki szánhúzó versenyek szervezésével foglalkozott, az ő biztatására neveztem be az első megmérettetésre” – magyarázta a világbajnok. Hozzátette, aki egyszer elkezdi ezt a sportágat űzni, az nagyon nehezen tudja abbahagyni.

Úgy véli, a kutyaszánhúzás összeforr a természettel: nincs szánhajtó, aki ne szeretné a természetet, és mivel az ember és a kutya is Isten teremtménye, kettejük együttműködéséből jön létre ez a sportág. „Ezt a sportot csak hegyekben lehet űzni, mert adott pillanatban az ember gondolatai és érzései a környezetre hangolódnak, és a tájban gyönyörködik. Ezért olyan szép a kutyaszánhajtás, és ettől nem tud szabadulni az ember” – mondta Kiss Attila, aki korábban kétszer volt Európa-bajnok, és egyszer a világbajnokságon második helyezést ért el kutyafogatával.