Nemet mond az erőszakra az RMDSZ nőszervezete

Hírösszefoglaló 2017. március 08., 19:23

A nőkkel szembeni erőszak elleni kampányt indított szerdán az RMDSZ nőszervezete, amely közéleti személyiségeket megszólítva kívánja felhívni a figyelmet a szerintük tabutémaként kezelt témára.

A NEEEM – Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom elnevezésű kampány célja „tudatosítani és tájékoztatni egy létező és súlyos társadalmi jelenségről”, hosszú távon pedig a szükséges törvénymódosításokhoz kellő mentalitásváltás megvalósítása. A nőszervezet tagjai a nemzetközi nőnapon kiadott közleményükben úgy fogalmaznak: idén lemondanak a virágról, és „csak annyit” várnak el mindenkitől, hogy közösen „váltsuk meg a világot”.

A közleményben az elrettentő számadatokra is felhívják a figyelmet, mint rámutatnak: hivatalos adatok szerint Romániában minden 30. másodpercben megvernek egy nőt, az EU 2016-os adatai alapján pedig Európában átlagosan minden 3. nőt élete során ért fizikai és/vagy szexuális bántalmazás. Minden 2. nőt ért már szexuális zaklatás, minden 10. nőt zaklatták szexuálisan új technológiai eszközökön keresztül, illetve 20 nőből 1-et megerőszakoltak.

A nőszervezet szerint Romániában évente több mint 200 nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává. A nőszervezet a kampány keretében az év során figyelemfelkeltő akciókat, konzultációkat és tájékoztató tevékenységeket fog tartani, amelyek, „ha nem is egyik napról a másikra, de hosszú távon hozzájárulnak a nők elleni erőszak mértékének csökkentéséhez”. A politikusok ugyanakkor törvénymódosítási kezdeményezéseken dolgoznak annak érdekében, hogy a parlamentnek, a kormánynak, az igazságszolgáltatásnak, a szakintézményeknek, valamint az önkormányzatoknak lehetőségük legyen hatékony segítséget nyújtani az áldozatoknak, illetve fellépni a bántalmazókkal szemben.