Grindeanu tanácsadója lett az RMDSZ-es Borbély László

Krónika 2017. március 07., 00:38

Sorin Grindeanu kormányfő kinevezte tanácsadó testületének államtanácsosi rangú tagjává Borbély Lászlót, az RMDSZ volt politikai alelnökét. A parlament kétszer akadályozta meg a DNA által korrupcióval gyanúsított egykori képviselő elleni bűnvádi eljárást.

Fotó: Boda L. Gergely

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a miniszterelnök döntése hétfőn jelent meg a hivatalos közlönyben. Borbély László több mint két évtizeden keresztül az RMDSZ Maros megyei képviselőjeként tevékenykedett a bukaresti parlamentben, a 2012-2016-os ciklusban a képviselőház külügyi bizottságának elnöke volt, korábban a területfejlesztési, majd 2009 decembere és 2012 áprilisa között a környezetvédelmi minisztériumot vezette.

A 62 éves politikus a tavaly decemberi parlamenti választásokon már nem indult újabb képviselői mandátumért. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) évekkel ezelőtt befolyással való üzérkedéssel és vagyonnyilatkozata meghamisításával gyanúsította meg Borbélyt, aki a nyomozati anyag szerint csaknem 200 ezer lej értékben fogadott el lakásfelújításban nyújtott ajándékot román vállalkozóktól, akiket miniszterként állami megbízásokhoz juttatott. A politikus ellen azonban nem indulhatott be a bűnvádi eljárás, mert a parlament két alkalommal is megtagadta a DNA kérését.

Bár az RMDSZ egykori befolyásos politikusa egyelőre megúszta az ügyet, a Borbély-ügy többi érintettje jelenleg börtönbüntetését tölti. Tavaly novemberben kihirdetett jogerős ítéletében a nagyváradi táblabíróság két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte az ügyészség szerint az egykori minisztert megvesztegető két vállalkozót. Szintén két és fél év letöltendő szabadságvesztéssel sújtották Szepessy Szabolcsot, Borbély volt tanácsadóját, akit vesztegetésben való közvetítésben találtak vétkesnek.

Az MTI emlékeztet, hogy az RMDSZ nem tagja a szociálliberális PSD-ALDE kormánykoalíciónak, de annak pártjaival parlamenti együttműködési megállapodást kötött. Bár az alakulatnak most nincsenek miniszterei, a szövetség politikusai töltenek be több – a kisebbségi ügyeket érintő – államtitkári posztot.

Az RMDSZ más ismert politikusai is vállaltak már korábban tanácsadói szerepet a bukaresti elnöki vagy miniszterelnöki hivatalban. 2013-ban Victor Ponta akkori kormányfő személyes kisebbségügyi tanácsadójává nevezte ki Frunda György volt szenátort, az RMDSZ egy másik közismert politikusa, Eckstein-Kovács Péter pedig Traian Băsescu akkori államfőtől kapott 2009-ben elnöki tanácsosi tisztséget, amelyről 2011 szeptemberében önként mondott le, miután a verespataki bányaprojekt ügyében nem tudott azonosulni az államfő álláspontjával.