Új dékán a Sapientia csíkszeredai karán

Iszlai Katalin 2017. március 02., 21:52

Lázár Edét nevezték ki a Sapi­entia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karának új dékánjává. A volt dékánhelyettes Makó Zoltánt váltja a tisztségben, aki 2008 óta vezette a felsőoktatási intézmény csíkszeredai kirendeltségét. 

Fotó: Gecse Noémi

Az egyetem csütörtöki csíkszeredai sajtótájékoztatóján Dávid László, az egyetem rektora elmondta, büszke a csíkszeredai intézetre, hiszen a tudományos életben, illetve a különböző rendezvények és programok szervezésében is kimagasló eredményeket értek el az elmúlt években. Mint mondta, Makó Zoltán azért nem vállalt újabb mandátumot, mert a tudományos munkában szeretne komoly eredményeket elérni, Lázár Ede pedig eddig is a kar meghatározó embere volt, és elkötelezetten fogja ellátni új feladatait.

„Továbbfejlesztjük a Sapientiát, de a fejlesztést nem úgy kell elképzelni, hogy 30 új szakot indítunk, és több új tanárt veszünk fel, hanem azt kell eldönteni, hogy a Székelyföldnek mi a legjobb. Az, ha jól képzett fiatalokat nevelünk, és ezt úgy tudjuk megtenni, ha olyan szakokat működtetünk, amelyekre van kereslet” – hangsúlyozta Dávid.

Lázár Ede hangsúlyozta, úgy érzi, az egyetem felnőttkorba lépett, és ezután korszakváltás következik. „Egyre jobban működő egyetemi struktúrával, 78 doktorált, főképp székelyföldi főállású kollégával és további 10 doktorandussal próbáljuk teljesíteni a missziót, amit az alapítók megálmodtak: hogy a Székelyföld gazdasági, társadalmi fejlődésének egyik meghatározó tényezője legyünk” – fogalmazott az új dékán.

Első számú céljának nevezte, hogy a végzősök versenyképesek legyenek, ezért szerinte tartalmi fejlesztésre van szükség. „Fontos, hogy egyre több energia maradjon a minőségi oktatásra és kutatásra. Arra törekszem, hogy ezekre a jól lefektetett alapokra jó eredményeket építsünk” – biztosított az egyetem új vezetője.