Iskolaügy: Kelemen perverz, szekus módszereket emleget

Szucher Ervin 2017. március 02., 19:37

Az orwelli világra emlékeztető perverz, szekus módszernek nevezte Kelemen Hunor azt, amit az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) művel a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium ellehetetlenítése kapcsán. 

Fotó: Boda L. Gergely

 

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke úgy érzi, betelt a pohár, többé nem lehet tolerálni azt, amit az Országos Korrupcióellenes Ügyészség művel a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnáziummal és főként az ott tanuló gyerekek szüleivel. Csütörtöki sajtótájékoztatóján a szövetségi elnök emlékeztetett: a vizsgálaton tapasztalt túlkapások és törvénytelenségek miatt a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnál (CSM) jelentette fel a DNA marosvásárhelyi ügyészeit, akik túllépve hatáskörüket, nyomást gyakorolnak a pedagógusokra, a tanfelügyelőség vezetőire és a több mint négyszáz diák szüleire. „Az orwelli világot hozza vissza az, amit az ügyészség tesz. Perverz, szekus módszerekkel próbálják megfélemlíteni a szülőket, és mérgezni a magyar–román viszonyt” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Az elnök szerint a vizsgálatot vezető ügyészek rég túllépték hatáskörüket, amikor a vallási hovatartozásukról kezdték faggatni a szülőket, és olyan kérdéseket tettek fel azoknak, akik nem katolikusok, hogy miért íratták gyermeküket az újonnan létesített felekezeti iskolába. Égbekiáltónak tartja azt is, hogy az ügyészek azzal fenyegetőznek, amennyiben a katolikus iskolában hagyják, könnyen megeshet, hogy csemetéjük oklevél és tanulmányi éveinek elismerése nélkül távozhat a tanintézetből. „Azt sem értem, miért próbálják megtiltani a kihallgatott szülőknek, hogy a DNA-nál feltett kérdésekről beszéljenek. Államtitkokról, katonai bázisokról, rakétapajzsról folyik ott a beszélgetés? Ennél már csak az lehet súlyosabb, ha a diákokat is behívják, mint ahogy szóba került” – fejtette ki Kelemen.

„Az ügyészség mindenkit megfélemlített”

Az RMDSZ-vezető a tanfelügyelőség döntését sem érti, amely megtiltja az újabb cikluskezdő osztályok indítását a Klastrom utcai iskolában. Mint hangsúlyozta, egy ügyészségi eljárás nem egyenértékű egy jogerős ítélettel, ezért nem szolgálhat alapul az iskola ellehetetlenítésére. „Egy jogállamban nem az ügyész dönti el, hogy egy iskola működhet, vagy sem” – mutatott rá a szövetségi elnök. Kelemen emlékeztetni kívánt arra a 2015-ben kötött, 9267-es számot viselő, máig érvényben lévő, de a Maros megyei főtanfelügyelő által megszegett egyezségre is, amelyet a Romániában elismert felekezetek kötöttek az oktatásügyi minisztériummal, és amely tisztán leszögezi az iskolaalapítási és iskolahálózati feltételeket.

Kérdésünkre, hogy a kormánypártokkal kötött protokollum alapján az RMDSZ milyen lépéseket kíván kieszközölni a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőségénél, Kelemen Hunor leszögezte: olyan helyzetben, amikor az ügyészség mindenkit megfélemlített, nem várhatja el a PSD-től, hogy fogja meg a főtanfelügyelő kezét, és írassa alá azt a dokumentumot, amit nem mer kézjegyével ellátni.

Novák Zoltán parlamenti képviselő emlékeztetett, az utóbbi hetekben három ízben is tárgyalt Pavel Năstase oktatásügyi miniszterrel, aki három olyan dokumentumot is a tanfelügyelőség, az iskola és a polgármesteri hivatal rendelkezésére bocsátott, amelynek segítségével tisztázni lehetett volna a helyzetet. Amint kiderült, a marosvásárhelyi városháza rosszhiszeműen viszonyult a miniszteri átirathoz, és ahelyett, hogy az ott leírt lépéseket követték volna, a tanács kikerülésével beszálltak a felekezeti iskola elleni perbe. Felelőtlenség és bűn ilyen légkört teremteni Marosvásárhelyen – vélekedett Péter Ferenc, az RMDSZ megyei elnöke, aki szerint az ügyészségi eljárás oda vezetett, hogy mindenki retteg a holnapi naptól, beleértve a tanfelügyelőség vezetőit is. Az új megyei vezető nem érti, hogy egy iskolaalapítási kérdésből miként lehet korrupciós ügyet gyártani.

Tőkés tájékoztatta Brüsszelt

A marosvásárhelyi iskola ügyében szólalt fel az Európai Parlamentben Tőkés László EP-képviselő is. Beszédében úgy fogalmazott, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) „a demokratikus jogrend eszköztárát használja fel a kisebbségi jogok csorbítására, egyházi és anyanyelvi jogaink elnyomására”. Tőkés szerint csak remélni lehet, hogy az RMDSZ a jelenlegi kritikus helyzetben nem marad a hangzatos elítélő nyilatkozatok szintjén, Potápi Árpád János és Soltész Miklós magyar államtitkárok tiltakozása pedig halló fülekre talál a román hatóságoknál.